Szent Márton Napi Vásár volt a Szent László téren

A Szent Márton Napi Vásár kabalája

Szent Márton Napi Vásár volt a Szent László téren

A hétvégén kirakodó vásárt szervezett az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) a nagyváradi Szent László téren. Ebben az évben már harmadik alkalommal tartanak ilyen jellegű portéka-bemutatót az Érmellék ízei és termékei, illetve a Búzavirág védjegy alatt. A novemberi kirakodás Szent Márton Napi Vásárként vált ismertté, ugyanakkor az elmúlt két esztendőben ez már az ötödik (a húsvéti és karácsonyi vásárokkal együtt) ilyen jellegű vásár a megyeközpontban. Az ÉGE által szervezett effajta vásártartás hagyománnyá kezd nemesedni, hisz évről évre egyre több kistermelő jelentkezik mind az Érmellékről, mind a Hegyközből, de más partiumi gazdák is elhozzák bemutatásra, eladásra szánt kézműves- és biotermékeiket a standokra.  Az Érmelléki Gazdák Egyesülete évről évre egyre fontosabbnak tartja a helyi termékek népszerűsítését, nem csupán azért, mert ezzel a kistermelőket segítik a külföldi termékbehozatallal szemben, de azért is, mert az itthon készült élelmiszerféleségek sokkal ízletesebbek és egészségesebbek a sorozatban gyártott ipari élelmiszertermékekkel szemben. Ugyanakkor az sem elhanyagolandó tényező, hogy nem a külföldi behozatalt támogatja pénzével a vásárló, hanem a kistermelők portékáit, biokészítményeit pártfogolja, részesíti előnybe, hozza versenyképesebb helyzetbe a külföldi bevásárlóközpontokkal szemben.

Az Arany Kapu termékei

Annak ellenére, hogy Szent Márton szeles borús időt hozott az árusokra és portékáikra, ebben az évben harminckét (tavaly még csak tizenhét volt) piaci sátor sorakozott fel a téren, ahol a régióra jellemző mezőgazdasági és kézműves termékeket, élelmiszereket, borokat, hidegen sajtolt olajtermékeket, hagyományos módon készített teljes kiőrlésű lisztféléket, őrölt pirospaprikát, különböző házi készítésű savanyúságokat, mézeskalácsot kínáltak az érmelléki, hegyközi, Szatmár környéki gazdák. Gazdag választék volt méztermékekből, gyümölcsökből és zöldségfélékből, házi szörpökből, különböző fűszerekből és lekvárokból, bőrdíszművekből, festett üvegekből, népi motívumokkal díszített ruházati cikkekből, egyéb csecsebecsékből, natúr szappanokból és illatszerekből is.

Halász Amália csokoládéi Kolozsvárról
Jakó Jolán mézesei Érmihályfalváról

A bőséges felhozatalt a tavalyihoz hasonlóan Havrán Gábor (Hegyközszentmiklós), a Heit család (Bihardiószeg), Katona Annamária (Nagyszalonta), Hegedűs Attila (Érmihályfalva), Kovács Attila (Hegyközújlak), Bíró Anett (Hegyközcsatár), Tica Beatrice (Síter), Budár Erika (Tóti), Sárkány Szabolcs (Albis), Molnár Zoltán és Molnár Dezső (Bors), Böszörményi Ádám, Biró Anett és Mihály István (Nagyvárad), Mateuț József (Csokaly), Végső András (Monospetri), Bányai Levente (Érsemjén), Jakó Jolán (Érmihályfalva), Püsök István (Székelyhíd), Nezezon Enikő, Kelemen Csaba, Eötvös Károly, Potor Mónika, Nagy Kasza Noémi, Székely Róbert, Bozsó Ferenc, Lajos István, Lazin Gábor és a Boda Méhészet (Szatmárnémeti) biztosította. Újdonságszámba ment a kolozsvári Halász Amália házi készítésű csokoládétermékei, amelyek már gusztusos formájukkal, kinézetükkel is odavonzották a vásárosok apraját-nagyját.

Kovács-kalács

A szatmárnémeti árucikkek az Aranykapu Kulturális Egyesület által vesznek részt hasonló termékbemutatókon a Partium, illetve Kelet-Magyarország különböző településein. A résztvevők fontosnak tartják a térség még élő kézműves hagyományainak megismertetését, népszerűsítését. Egyesületük a helyi kézművesek, népi iparművészek által készített dísztárgyak, különleges mézek, mézes finomságok, házi készítésű szappanok és natúr-kozmetikumok bemutatására is lehetőséget teremt. A hegyközszentmiklósiak egyik különlegessége a Napfény Ereje Termékcsalád (Havran Gábor és Tolvaj Ella). Családi vállalkozásukat azzal a céllal indították, hogy a kistermelőként megtermelt javakat tovább feldolgozva finom és egészséges termékeket hozzanak létre. Számukra a legfontosabb a környezettudatosság, a tájegységen honos növények termesztése (hagyományos tájfajták újraéltetése), a vegyszermentes gazdálkodás folytatása és meghonosítása. A feldolgozott alapanyagok nagy részét maguk termelik, a többit pedig gondosan válogatott forrásokból igyekeznek beszerezni. Az alkalmazott technológia egyszerű, hagyományos, kézműves jellegű.

Heit Pincészet és torma Bihardiószegről
A Hegedűs Pincészet Érmihályfalváról

Az érmelléki borokat a Heit és a Hegedűs Pincészet népszerűsítette, a fűszerpaprikát és a házi módszerekkel készített savanyúságokat Bányai Levente. De lehetett vásárfiát hazavinni az immár híres létavértesi (Magyarország) tormakészítményekből is, amelyet szintén a Heit család állít elő.

A kirakodáson kuriózum volt idén is Tamási Áron szülőfalujából, Farkaslakáról a Kovács-kalács cég is, amelynek kürtőskalácsai nagy keresletnek örvendenek az effajta vásárokon.

A látogatóknak tehát idén is bőven akadt választék, vásárfia nélkül kevesen tértek haza, annál is inkább, mivel a termékek között bőven akadt karácsonyi ajándéknak való is.

Az ajándékokat Laskovics István, az ÉGE titkára adta át

A szervezők ezúttal is sorsoltak ki ajándékcsomagokat azok között, akik a közösségi oldalakon megosztásokkal népszerűsítették az eseményt. A Búzavirág védjegyű termékekből összeállított ajándékokat Laskovics István, az ÉGE titkára adta át. Az érmelléki gazdaegyesület a közeljövőben legalább havi rendszerességgel tervez effajta kirakodóvásárokat, ugyanakkor a bihari kisvárosokban is szeretné meghonosítani az eseményt. Együttműködést tervez más erdélyi magyar gazdaegyesületekkel is (többek között az aranyosszékiekkel), amelyek hasonló expozékat rendeznek, kialakítva így a közeljövőben egy teljes erdélyi vásárláncot. A Búzavirág védjegye alatt zajló vásárt és bemutatót idén is az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezte, támogatta a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Még több az alábbi videón.

 

Facebook