Színjáték, avagy hogyan töltsük fel az önkormányzati kasszát választások előtt

Színjáték, avagy hogyan töltsük fel az önkormányzati kasszát választások előtt

Elkezdődött a Bihar megyei RMDSZ-es önkormányzatok nagy alakításainak és parasztvakításainak ideje, amikor már nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb, vagy nagyon is tudja, de úgy tesz, mintha nem tudná. Ennek vetületében joggal gondolhatjuk, kutyába se veszik az adófizető polgárt, főleg az új adótörvény alkalmazásának tükrében.  A kialakult helyzet eredményeként bátran kimondhatjuk, hogy aki nem ért az adminisztratív és a pénzügyi dolgokhoz (márpedig az önkormányzati képviselők zöméről ezt nyugodt lélekkel ki lehet jelenteni), az ne vállaljon felelős tisztséget.

Nos, a választási kampány közeledtével egyes városatyák és polgármesterek tettetett felháborodásukban színházat megszégyenítő attrakcióba kezdtek a túlzott mértékű ingatlanadók ellen. Nagyszalonta mellett már több település is felsorakozott – többek között Érmihályfalva is – abban az aláírásgyűjtési akcióban, amelyben kérik a helybélieket, támogassák azt a petíciót, amelyben a helyi RMDSZ szervezete felemeli szavát az adótörvény ellen.
Arról azonban elfelejtettek beszámolni, hogy az RMDSZ tisztségviselői által vezetett településeken az új adótörvény plafonvonalát ők maguk határozták meg, miközben a törvény lehetővé tette volna a minimális összeg magállapítását is – van rá példa Biharban, nem is egy. Az elterelő aláírásgyűjtési akció helyett minden pénzügyi szakbizottságnak illett volna áttanulmányoznia a törvényt, nem kevésbé a polgármestereknek is, mielőtt előterjesztették volna annak alkalmazásáról szóló határozattervezetet.
A „mentsük, ami menthető” fedőnevű hadművelet pedig nem egyéb, mint porhintés, hisz maga a törvény, amelynek alkalmazásáról novemberben döntött a mihályfalvi testület, több variációt is megengedett volna, de az RMDSZ-es többség ezt a tervezetet úgy tálalta, mint törvényt, amit kötelező módon meg kell szavazni (!). Azonban egy törvénynek csak a helyi alkalmazását lehet szavazásra bocsátani, amire a rábólintás viszont nem kötelező, mint ahogyan ez esetben sem volt az.

papgicu

Ugyanis a négy néppártos tanácsos nem szavazta meg. Pap Sándor, a Néppárt helyi elnökének abbéli érdeklődésére, hogy a Nyakó József polgármester által előterjesztett határozattervezet fog-e adóváltozásokat eredményezni a 2015-ös esztendőhöz viszonyítva, Gheorghe Chiş szakbizottsági elnök határozott nemmel válaszolt, sőt pozitív hozadékról beszélt, mint ahogyan az az ülésen készült jegyzőkönyvből is kiderül.

 

 

j2j1A néppártos önkormányzati képviselők az aláírásgyűjtési színjátékot egybehangzóan annak tudják be, hogy a tulipános többségnek nem tiszta a lelkiismerete. Ennek ellenére, mint mondták, szívesen csatlakoznak az aláírásgyűjtéshez, ami ez esetben legalább mindenki számára felvállalható kezdeményezés lesz.

Remélhetőleg Nyakó József polgármester (a margittai szeméttel kapcsolatos aláírásgyűjtés rossz tapasztalatai alapján) ezúttal nem készül az aláírók személyes adatainak a világhálóra való kiposztolására.
Ugyanakkor, mint mondták, lenne egy javaslatuk is: az aláírásgyűjtési tiltakozást terjesszék ki a szelektív szemétgyűjtéssel kapcsolatos különadóra is, amely legalább annyira tisztességtelen, mint a novemberben megszavazott ingatlanadó.
A különadó is adó, egyúttal ez ellen is tiltakozhatnánk – nyilatkoztak a helyi néppártos   önkormányzati képviselők.

Sütő Éva

Facebook