SZNT európai polgári kezdeményezés: folytatódhat az aláírásgyűjtés

SZNT európai polgári kezdeményezés: folytatódhat az aláírásgyűjtés

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság úgy döntött, hogy három hónappal meghosszabbítja a támogató nyilatkozatok összegyűjtésének határidejét mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek gyűjtési időszaka november 1-jén folyamatban volt vagy azóta megkezdődött – közölte az uniós bizottság. Így a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett, a nemzeti régiók védelméért indított aláírásgyűjtés is folytatódhat, és van esély arra, hogy ne csak az egymillió támogatás legyen meg, de teljesíteni tudják a hétállamos kötelező kvótát is.

Idén júliusban az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács is elfogadta az aláírásgyűjtési határidők első, hat hónapra szóló meghosszabbítását, és felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy újabb járványhullámok esetében legfeljebb három hónappal meghosszabbíthassa a gyűjtési időszakot.

A bizottság döntése értelémében a november 1-jén már folyamatban lévő európai polgári kezdeményezések eredeti gyűjtési határideje három hónappal meghosszabbodik. Az intézkedés többek között a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezésre is vonatkozik, amely a meghosszabbításnak köszönhetően még 2021. február 7-ig gyűjthet támogató nyilatkozatokat.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Az SZNT kezdeményezése nyomán csütörtök estig 1 095 616 aláírás gyűlt össze, és teljesítette a kvótát Magyarország, Románia, Szlovákia, Horvátország és Litvánia. Nagyon közel a célhoz Svédország, alig 500 kézjegyre van szükség, hogy elérjék a kiszabott határt, és reménykeltő, hogy Spanyolországban is 65 százalékos az arány (kevesebb mint 15 ezer támogatóra van még szükség).

(Háromszék)

Facebook