Szociális jegyek és támogatás – Önkormányzati híreink

Nyakó József érmihályfalvi RMDSZ elnök és polgármester, 2014. május 10-i ,,megszokott” hangvételű közleményére reagálva az Érmihályfalvi Néppárt Szervezete fontosnak tartja elmondani a következőket:

1. Az Érmihályfalvi Néppárt szervezete kezdeményezte szociális jegyek biztosítását minden érmihályfalvi nyugdíjas számára, akik betöltötték a 60 évet és a havi jövedelme nem haladja meg a 630 lejt. A szociális jegyeket évi két alkalommal, alkalmanként 100 lejes értékben bocsátaná ki. A kezdeményezés megfelel Románia törvényeinek, más önkormányzatok is élnek ezzel a lehetőséggel.
2. Felhívjuk a Polgármester Úr figyelmét arra a tényre, hogy a kérésünk az Érmihályfalva Helyi Tanács Pénzügyi Bizottságához került, amely megbízta Czeglédi Júlia tanácsos asszonyt a kedvezményezettek számának a felmérésével (6/27.01.2014-es számú bizottsági határozat), ami szükséges ahhoz, hogy a kezdeményezés pénzügyileg tervezhetővé váljon.
3. Javasoljuk az önkormányzatok működési rendjének betartását, amely szerint a döntéseket a Helyi Tanács hozza, a Polgármester pedig végrehajtja. Mivel a kérdés még nem került a Helyi Tanács elé a Polgármester Úr reakcióját elhamarkodottnak tartjuk.
4. Az igények felmérése során a munkát önkéntesen végző Czeglédi Júlia tanácsos minden érdeklődőt tájékoztatott arról, hogy a határozattervezet előkészítése zajlik, a támogatás odaítélése korántsem biztos.
5. Bár ebben a kérdésben a döntés nem a Polgármester Úrra tartozik, tudatában vagyunk annak, hogy befolyása érvényesül az RMDSZ többségű Tanácsban. A kezdeményezés így, ha nem is hivatalosan, de végül is a polgármester jóindulatán múlik.
6. Bár kétségkívül nem vagyunk „gazdag” önkormányzat, a segítség a város éves költségvetésének elenyésző részét igényelné, jóval kevesebbet, mint a városvezetők legutóbbi (2014. április) ötlete, mely szerint a főteret a szociális munkások helyett egy „profi” céggel takaríttatnánk (évi 164.200 lejért, és ez az összeg a cég működéséhez biztosított mobil iroda 33.500 RON-os egyszeri költségét nem is tartalmazza). Talán a városvezető pártjának részvétele Románia szocialista kormányában segíteni fog az anyagi helyzet jobbra fordulásán, ha már a nemzeti ügyeket megéri félretenni érte.
7. A Polgármester Úr által használt, gyűjteménybe illő „átverés”, „hitegetés”, „agitátorok”, „bérencek”, „népbutító”, „populista”, „önmaguk fényezése”, „felelőtlen”, „manipuláció” kifejezéseket freudi elszólásoknak tartjuk, a viszont-minősítésektől eltekintünk.
A városvezetők jóindulatában bízva,

Tisztelettel, az Érmihályfalvi Néppárt tanácsi frakciója
Érmihályfalva, 2014. május 12.

Facebook