Szórakoztak és iskolát avattak a 13. Bélfenyéri falunapokon

Szórakoztak és iskolát avattak a 13. Bélfenyéri falunapokon

Az Erdélyi Magyar Néppárt bélfenyéri alakulata szombaton és vasárnap szervezte meg a 13. Bélfenyéri falunapokat.

A rendezvény már szombaton, a sportpályán szervezett mulatsággal kezdődött, majd vasárnap, az ünnepi szentmisét követően, felavatták, illetve felszentelték az új elemi iskolát. Ezt követően labdarúgó bajnoksággal, ügyességi játékokkal, bográcsfőző versennyel, gyermekprogramokkal várták az érdeklődőket.

A vasárnapi rendezvény szóvivője Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke volt, aki mindent beleadott, hogy a programpaletta elnyerje igazi színezetét. S ha már a színes műsorszámoknál tartunk, az ízekről sem szabad megfeledkezni, hisz markáns kulináris illatok csábították az ínyenceket a focipályára, ugyanis hét üstben fortyogtak a jó magyaros étek, háromban babgulyás, négyben pedig hagyományos bográcsossal adták meg a módját a helybéli „séfek”.

Az üstök tartalmát ítészek bírálták el, a babgulyásban Madarász László jeleskedett, a hagyományos bográcsos legjobbikát Brassó Sándor főzte.

A déli órákban szentmisére hívta a bélfenyérieket és a rendezvényre érkezett vendégeket a római katolikus templom harangja, majd ezt követően az új elemi iskola avatóünnepségére került sor.

Az eseményen részt vett Habinyák István, az EMNP Bihar megyei elnöke is, aki a tenkei elöljárók (Bélfenyér közigazgatásilag Tenkéhez tartozik) és az iskolaigazgató ünnepi beszéde után röviden visszaemlékezett a maga iskolai éveire, amelyet egykoron a nagyváradi Szent László Líceumban kezdett, majd Reményik Sándor Templom és iskola című versének mindenkor érvényes üzenetét tolmácsolta a szülőknek, kisdiákoknak, összegezve, hogy aki iskolát épít, jövőt is épít egyben. Ugyanakkor idetartozok, hogy Zahari Jakab helyi néppártelnök érdeme is, hogy a Tenkéhez tartozó legkisebb településen is folynak beruházások, hisz utóbbiak nemegyszer az ő lobbijának köszönhetően valósultak meg.

Coste Teodor tenkei liberális polgármester  beszédéből kiderült, a jól felszerelt iskola egy régi gyógyszertár helyére épült, költségei mintegy 100 ezer euróra rúgnak. Az elemi osztályok mellett egy óvodai csoport is helyet kap az épületben, ahol játszóház is működik majd, amit egyébként iskolai rendezvényekre is lehet használni. Az új tanodát Egeli József tenkei plébános szentelte fel.

Délután focimeccsek zajlottak, ifik és felnőttek egyaránt rúgták a bőrt, de volt számos ügyességi verseny és vetélkedő, arcfestés és minden egyéb, ami a vasárnapba belefért. Hagyományszerűen bemutatásra került a falu tortája is, amely két napig készült, 400 tojásból. A mintegy két méter hosszú és 0,8 méter széles cukrászbravúrt hat fiatalember vitte a vállán, ajtónyi talapzaton. A felszeletelt ínyencséget mindenki megkóstolhatta.

A rendezvényen fellépett a helyi Csillag néptánccsoport, a BH Family tánccsoport, este kezdődött a Stella-koncert, utána pedig a Melody zenekar biztosította a talpalávalót. Sós Fecó & Hencsy koncertjét pedig tűzijáték követte. A falunapokat, mint mindig, Zahari Jakab, az EMNP helyi szervezetének elnöke és csapata szervezte, mellettük számos önkéntes vette ki a részét a munkából. Az ügyes asszonykezeknek pedig, amelyek a rekordszámba menő süteményt elkészítették, külön elismerés jár a helybéliek és szervezők részéről.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook