Amit biztosan tudni lehet a szükségállapot lejárta utáni helyzetről

Amit biztosan tudni lehet a szükségállapot lejárta utáni helyzetről

A szükségállapot lejárta után nem kell saját felelősségre kitöltött nyilatkozat legyen nálunk, ha kilépünk a házból. Csak ne koslassunk feleslegesen, mert a rendőr megkérdezheti, indokoltan megyünk-e oda, ahová megyünk, ennek bizonyítására mégiscsak biztosabb, ha van a zsebünkben egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, amit a rendőr nem vesz számításba, amikor kitölti a jegyzőkönyvet.

Május 15. után bárhová utazhatunk, leszámítva azokat a helyeket, ahová nem. Hogy melyek ezek a helyek, arról a belügyminiszter tájékoztatja a polgárokat. Azaz nem, a miniszterelnök. Pontosabban az államelnök. Vagy az egészségügyi államtitkár. De lehet, hogy a Pro TV műsorvezetőnője. Mindegy, jobb, ha egyelőre otthon maradunk.

A 65 évnél idősebb személyek is bátran elhagyhatják a lakást a nap bármely órájában. Bárhová mehetnek, csak óvatosan, körültekintően tegyék, és vigyázzanak, nehogy megbüntesse őket a rendőr.

A korlátozásokat nem csak településeken belül oldják fel, más településre is elutazhatunk, sőt átléphetjük a megyehatárokat is. Vagyis amennyiben a településünk egy másik település metropolisz-övezetéhez tartozik. Tehát ha a településünk más megyében helyezkedik el, mint a nagyváros, amelynek a vonzáskörzetében fekszik, akkor átléphetjük a megyehatárt is.

A megyehatárt más, indokolt esetben is átléphetjük. Például az ország másik régiójában élő idős rokonaink ellátása céljából történő kerékpározás vagy egészségügyi célzatú autózás esetén. Vagy bármilyen más esetben, amit mi indokoltnak gondolunk és aminek indokoltságáról képesek vagyunk meggyőzni az igazoltató közeget.

A szükségállapot idején kirótt büntetések alkotmányellenesek, ezért azokat nem kell kifizetni. Vagyis csak azokat nem, amelyeket a szükségállapot meghosszabbítása után róttak ki. Vagy előtte. Pontosabban csak annyit kell kifizetni belőle, amennyi alkotmányos, hogy ez mennyi, majd megmondja az alkotmánybíróság. Vagy a belügyminiszter, esetleg a miniszterelnök.

Amennyiben már kifizettük, fellebbezhetünk és visszaigényelhetjük a pénzünket, alkotmányos mértékben és keretek közt. Ha nem fizettük ki, akkor megbüntethetnek késlekedésért, de visszaigényelhetjük a pluszban kirótt összeget, ám értelemszerűen csak miután befizettük. Mindegy, így is, úgy is mi járunk rosszul.

Továbbá a hegymászás, kirándulás és horgászás is megengedett lesz, amennyiben településünk határain belül űzzük, maszkban és háromnál kisebb csoportokban (kivétel: ha a házastársunk és számos gyermekünk is velünk jön), a szociális távolságtartás szabályainak betartásával. Például ha a hegy, amelyet szeretnénk megmászni, a közeli nagyvárosban helyezkedik el, a közeli nagyváros pedig a mi megyénkben.

A templomok újra kinyithatják kapuikat, bár sok értelme nem lesz, mert csak szabadtéren lehet istentiszteletet tartani, a templomudvaron. Amúgy is jön a szép, meleg idő, és a nyár nem olyan, mint a tél. A szociális távolságtartás szabályainak természetesen eleget kell tenni, csak nem árt vigyázni, hogy az egymáshoz viszonylag közel lévő templomok gyülekezetei ne keveredjenek össze. Arra vonatkozóan, hogy az úrvacsoravételt hogyan egyeztessük össze a maszkviseléssel, illetve hány kanálból lehet áldoztatni, még nincs világos egyházi és hatósági útmutatás.

A vendéglátóipari egységek május 15. után sem nyithatnak ki, de lehet, hogy igen. Ez utóbbi esetben is csak fokozatosan: először csak a pincérek mehetnek be, aztán két hét múlva – de csak a teraszra, ha van – a fizetővendégek is. Természetesen a megfelelő távolságra egymástól, a pincérektől és az elfogyasztandó termékektől.

Jó hír, hogy megnyílnak a színházak, de csak a repertoáron szereplő darabok gondos megválogatásával, ahogy azt a kulturális miniszter is megmondta. Azokban az előadásokban – mint a Rómeó és Júlia –, amelyekben a szociális távolságtartás szabályainak betartatása nehézségekbe ütközik, a színészek maszkot viselnek, leszámítva az erkélyjelenetet. De még jobb, ha a Take, Ianke și Cadîr-t játsszák, feltéve, hogy mindig csak a címszereplők egyike tartózkodik a színpadon.

Május 15. után az országot is elhagyhatjuk, de csakis indokolt esetben, például idénymunka céljából. Vagy rokonlátogatás okán, esetleg idegenforgalmi célzattal. Vagy csak úgy, a kalauz majd megmondja.

Vagy nem.

Vagy nem.
Vagy nem.

(foter.ro)

Facebook