Tőkés László: „Az Erdélyi Magyar Szövetség megalakulásával létrejött a nemzeti oldal egysége”

Tőkés László: „Az Erdélyi Magyar Szövetség megalakulásával létrejött a nemzeti oldal egysége”

Az idén 10. éve működő EMNT Demokrácia-központokban is várják az SZNT európai polgári kezdeményezésének aláíróit

Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót szerda délben Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.

A sajtóértekezlet kezdetén, az előző év értékelésének rendjén, Tőkés László kijelentette: az EMNT sikeresen zárta a 2019-es évet, hiszen a temesvári forradalom 30. évfordulóján nagyszabású rendezvénysorozatot szerveztek, s céljuk, hogy továbbra is a rendszerváltás szellemiségében folytassák megkezdett munkájukat. „A rendszerváltás fontosságát valljuk a kisebbségpolitika terén is, hiszen a kommunista diktatúra bukása után a magyar közösség önrendelkezési joga máig sem biztosított, enélkül pedig a romániai rendszerváltás nem lehet teljes. Trianon 100. évfordulója kapcsán nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a nemzeti összetartozás és a nemzeti szolidaritás gondolatára, miközben nyilvánvalóvá tesszük: tiszteletben tartjuk Románia területi integritását” – mondta Tőkés László, aki üdvözölte az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt választási szövetségének létrejöttét, melynek köszönhetően létrejöhetett a „nemzeti erők szövetsége”, a soron következő pártfúzió révén pedig „a nemzeti oldal egysége”. Az EMNT elnöke hozzátette: az új magyar egység létrehozásának legfőbb célja az önrendelkezés képviselete, s ez nem csak a Néppártra és az MPP-re, hanem az RMDSZ-re is vonatkozik, hiszen „az eredményes autonómiaküzdelemhez szükséges – a 2018 januárjában aláírt autonómianyilatkozat szellemében – az egységes fellépés. „Három évtizeddel megalakítása után azt látjuk: az RMDSZ megfeledkezett a magyar közösség érdekeiről, így az önrendelkezésről is. Épp ezért szorgalmazom: az RMDSZ vizsgálja felül politikáját, s térjen vissza az együttműködés útjára – az önrendelkezés kivívása céljából” – mondta Tőkés László, majd megállapította: jó jelnek tartja, hogy a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése kapcsán együtt gyűjtik az aláírásokat. „Az SZNT kezdeményezésének sikeréhez arra van szükség, hogy az legalább olyan támogatottságnak örvendjen, mint a MinoritySafePack. Ezt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek is jeleztük, megállapítva, hogy a nemzeti összetartozás évében különösen fontosaz SZNT kezdeményezésének sikerre vitele” – mondta Tőkés László, majd hozzátette: az EMNT Demokrácia-központokban várják mindazokat, akik kézjegyükkel is hozzájárulnának a nemzeti régiók védelméhez. Ugyanezt bárki online is megteheti a www.nemzetiregiok.eu oldalra kattintva.

Tizedik éve működnek az EMNT Demokrácia-központjai

Sándor Krisztina elmondta: az EMNT Demokrácia-központjai tizedik éve várják – 23 irodában, Erdély minden megyéjében és minden székelyföldi széken – az ügyfeleket. „Idáig több mint 250 ezer személynek segítettünk a könnyített honosítási eljárásban, valamint az ahhoz kapcsolódó ügyintézésben, szerteágazó tevékenységünk bemutatása érdekében pedig nemrégiben videós összeállítást is készítettünk. Az idők során az EMNT Demokrácia-központok szolgáltatási listái bővültek, így a magyar állampolgárság kérvényezése mellett, magyar útlevél- és személyi igazolvány-kérelmekkel és anyakönyvezési ügyintézésekkel is megkereshetnek minket. Az elmúlt tíz év tapasztalataira alapozva bátran kijelenthetem: megbízható, felkészült munkatársi hálózattal segítjük az Erdélyben élő magyar állampolgárokat, így bárki bizalommal fordulhat hozzánk” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: a 10. évforduló alkalmából kommunikációs kampányt indítottak, melynek célja az EMNT Demokrácia-központok tevékenységeinek népszerűsítése, irodáikban – papír alapon – folyamatosan gyűjtik az aláírásokat az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez, ő maga pedig személyesen is felkérte az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN) választmányát, hogy támogassák az európai szinten is kiemelt jelentőséggel bíró kezdeményezést, melynek célja – a nemzeti régiók védelme mellett – a gazdasági különbségek felszámolása.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Facebook