Törvényszegés, hazugság, hivatali visszaélés Pásztor számláján

Törvényszegés, hazugság, hivatali visszaélés Pásztor számláján

Mint arról cikkünkben is beszámoltunk, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei tanács RMDSZ-es elnöke fittyet hányva az érvényben levő kijárási tilalomra, elment horgászni a Hegyközcsatárhoz tartozó siteri tóhoz, ott a Bihoreanul hetilap munkatársai által kihívott rendőrök tetten érték, és annak rendje és módja szerint meg is büntették 5000 lejre. A lap most egy hosszabb cikk mellékleteként közzé tette a helyszínen készült videót is, ebből és az írásból újabb érdekes részletekre derül fény.

Az üggyel kapcsolatban a Jurnal Bihoreannak telefonon nyilatkozó Pásztor azt állította, hogy a megyei tanács tulajdonában levő hivatali autójával, egy fehér Škoda Superbbel ment ki a tó partjára. A fotókon viszont ilyen autó nem szerepel, mint ahogyan a videóban sem, ami nem meglepő, hiszen a jármű éppen szerelőnél van. Annál inkább szerepel a BH-98-CJB rendszámú Volkswagen Amarok platós terepjáró. A hazugság így válik érthetővé, hiszen ez utóbbi autót a megyei tanács az egészségügyi stratégiai program keretén belül nemrégiben vásárolta, a megyei hegyimentő szolgálat számára, nem pedig a megyei tanácselnök szabadidős kiruccanásainak elősegítésére. Pásztor Sándor tehát nem volt mit keressen az autó volánja mögött, ezt próbálta leplezni átlátszó hazugságával.

A videóban feltűnik Vitályos Barna, Hegyközcsatár volt polgármestere, aki jelen pillanatban Pásztor beosztottja,, hiszen a hegyközcsatári polgármesteri székből 2016-ban a megyei tanács alárendeltségébe tartozó Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatójává avanzsált. Ő helyi lakosként szintén szolgálati járművel ment ki a tó partjára. „Érthető” módon ő az újságírói kérdésre nem tudja vagy akarja megmondani, hogy Pásztor Sándor mennyi ideje van a tónál, de a szintén megkérdezett halőr elmondja, hogy már néhány órája ott vannak Pásztor és társai. Ez azért érdekes, mert Pásztor saját bevallása szerint valamikor 17.00 után érkezett a tóhoz, vagyis munkaidő után. Itt tehát valaki hazudik, és könnyen kitalálható hogy ki az. Ugyanis munkaidőben, hivatali autóval, a kijárási tilalmat megszegni még egy RMDSZ-es megyei tanácselnöknek sem lehet következmények nélkül. A Bihoreanul által megkérdezett jogász szerint a felsoroltak kimerítik a hivatali visszaélés tényállását, amit a Büntető Törvénykönyv 297-es paragrafusa kettőtől hét évig terjedő börtönnel „jutalmaz” és a közhivatal betöltésétől is eltiltja a delikvenst.

A történet két mellékszereplője, Pásztor országos vadászcimborája Nicolae Timaru, a szintén csak úgy „odatévedt” erdészeti felügyelő, aki véletlenül maga is éppen szolgálati Dacia Dusterral tévelygett, és Halász Sándor vállalkozó. Vele kapcsolatban szintén nem mondott igazat Pásztor, mikor a Bihoreanul felvételének tanúsága szerint azt állította, hogy Halásznak semmi köze a megyei tanácshoz. Amint a g4media.ro megírta, éppen Halász cégétől vásárolt rendkívül drágán golyóstollakat és órákat a Bihar Megyei Tanács.

Summázva a helyzetet, adott egy megszegett katonai rendelkezés, a siteri tó partján sorakozó szolgálati autók melyek épp nem a közt szolgálták, hazugságokba bonyolódó vezető politikus és cimborái, és a mindezt messziről csodáló, hülyének nézett közember, akinek az adóként befizetett pénzén ez az egész történet lezajlott. Pásztor ezek után természetesen nem mond le. Hogy hazudozó, közpénzen luxushobbikat gyakorló vezetésre, és annak vérszívó sleppjére szüksége van-e Bihar megyének, valamint a közösségére szégyent hozó elöljáróra a megye magyarságának, annak eldöntését olvasóinkra bízzuk.

K. Szalárdi István / itthon.ma

Facebook