Tovább adni a hagyományokat – Kézműves napokat tartottak Szilágyperecsenben

Tovább adni a hagyományokat – Kézműves napokat tartottak Szilágyperecsenben

A kézművesség nem más, mint a hagyományos népi mívesség, a népművészet, a kézi gyártás régi céhes hagyományainak tisztelete, amelyet napjainkban egyre inkább újra szeretnének éleszteni. A kézműves termékeknek sajátos minőségi követelményrendszerük van, aminek meg kell felelniük.

Ennek alapjaival ismerkedtek a gyermekek a július 23-án és 24-én megrendezett II. Szilágyperecseni Kézműves Napok alkalmával.

Július 23-án, kedden Sárkány Szabolcs és Csibi Csaba osztotta meg a korongozás csínját-bínját a gyermeksereggel. Szintén ezen a napon került sor a cserép festésére és díszítésére is, Csibi Márta kézműves irányítása alatt.

A hagyományőrző napokon a „kisinasok” alig várták, hogy kipróbálhassák a sár idomulását, csodaszámba menő alakulását. Bár sok volt a lucsok, sáros lett a póló, de megérte a tálka, a korsó, a váza, a tányér alakulásának látványa, hisz a saját kezűleg formázott használati tárgyaknál a gyermekek értékrendje szerint nincs kedvesebb portéka.

A mesterek fáradhatatlanul terelgették a gyermekkezeket, és csodák csodája, elkészültek a különböző formájú tárgyak, a lurkók nem kis örömére.

Másnap Lugosi András fafaragó vezette be a kíváncsi gyermekhadat a mesterség titkaiba, ezzel párhuzamosan a hímzést és a gyöngyfűzést is megtanulhatják Lugosi Erzsébet ékszerkészítő irányítása alatt, ami kiváltképp a lányok örömére szolgált. Lazításképpen mindkét nap végén népi ügyességi és sportjátékokkal is tarkították a rendezvényt, amelyen napi szinten mintegy 70 gyermek vett részt.

A kézműves napok támogatója a Magyar Kormány, illetve a Nemzetpolitikai Államtitkárság volt – a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül –, a szervezői szálakat pedig a Szilágysági Gazdák Egyesülete tartotta kézben.

A kétnapos rendezvénynek a helyi művelődési ház adott otthont.

A Szilágysági Gazdák Egyesülete

Facebook