Tűz ütött ki szombat reggel a szatmárnémeti Láncos templomban

Tűz ütött ki szombat reggel a szatmárnémeti Láncos templomban

Tűz ütött ki szombat reggel a szatmárnémeti Láncos templomban – közölte a Szatmár megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

A közlemény szerint a felújítás alatt álló templomban túlmelegedett egy hosszabbító kábel, amellyel egy gépet tápláltak, emiatt lángra kapott a gép egyik gumikereke, a tűz átterjedt néhány templomi padra. A katasztrófavédelem közölte: három pad leégett, húsz pad megrongálódott, áldozatok nem voltak.

Korda Zoltán lelkipásztor a Szatmári Friss Újság napilap honlapjának úgy nyilatkozott, összesen mintegy 15 ezer lejnyi kár keletkezett a tűz miatt: három kisebb sornyi pad elégett, az egyik régi emléktábla is a lángok martalékává vált, 20 padra pedig a felújítás miatt ráborított fólia olvadt rá. „Hála Istennek, hogy csak ennyi a kár. Senki nem hibás, nem emberi mulasztás történt, ez egy próba, amivel a Jóisten erősíteni akar bennünket” – fogalmazott a portálnak a református tiszteletes.

A láncos templom Szatmárnémeti legrégebbi és legnagyobb református temploma, a történelmi Szatmár város református temploma volt. A műemlék épület 1788 és 1807 között épült, copf (klasszicizáló késő barokk) stílusban. Nevét az 1862-ben készült, az istenházát körülvevő alacsony lánckerítésről kapta, amit később az épület előtt húzódó térre is kiterjesztettek, ahol korábban az 1703-ban elpusztult református templom állt.

(konika.ro)

Facebook