Új temetőkápolnát avattak Bélfenyéren

Új temetőkápolnát avattak Bélfenyéren

Új temetőkápolnát avattak a közigazgatásilag Tenkéhez tartozó Bélfenyéren november elsején. A szinte teljesen magyar lakosságú, katolikus többségű dél-bihari település annak ellenére fejlődik, hogy három másik döntően románok lakta faluval (Feketegyörös, Tenkegörbed, Körösmart) együtt Tenke községhez tartozik. A helyi önkormányzatban a Néppárt bélfenyéri elnöke, Zahari Jakab képviseli a falu érdekeit, „tiszteletbeli” tanácsosi minőségben (falubiztos).

Mint arról magunk is többször meggyőződhettünk a bélfenyérieket érdekli településük sorsa, aktív közösségi élet, összetartás jellemzi a helyieket. Falunap, sportnap, szüreti mulatság, mezőgazdasági konferencia, és sok más program színesíti évről évre a bélfenyériek mindennapjait, és vannak olyan alkalmak is, amikor igazán van okuk ünnepelni a helyieknek, mert komoly összegű befektetés teszi szebbé, élhetőbbé életüket.

Ilyen alkalom volt nemrégiben az új elemi iskola felavatása, ami egy 100 000 eurót meghaladó beruházás volt, ez pedig nem kis összeg egy ekkora település életében. Szemmel látható, hogy a tenkei önkormányzattal ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően a falu nem „mostohagyerek”, jut fejlesztésekre pénz.

A falu lakóinak régi vágya volt egy új temetőkápolna, ahol civilizált körülmények között adhatják meg a végtisztességet az elhunytaknak a hozzátartozók. Ez a vágy valósult meg november elsején, amikor is Böcskei László római katolikus megyéspüspök jelenlétében, az ünnepi szentmisét követően használatba átadták az új, saját forrásokból megépített temetőkápolnát. Az ünnepélyes szalagátvágást Tenke polgármestere, Teodor Coste (PNL), Böcskei László püspök, valamint Zahari Jakab, a Néppárt helyi szervezetének elnöke ejtette meg. A polgármester néhány szóban méltatta az új épületet „kilobbizó” Zahari Jakabot, és reményét fejezte ki, hogy a közelgő önkormányzati választások után, mint megválasztott önkormányzati képviselővel folytathatja majd az együttműködést.

A beszédet követően rövid szertartás keretében Böcskei László megyéspüspök felszentelte az épületet, majd a szép számban megjelent  helyi lakosok „vették birtokba” az épületet. Az esemény végeztével a résztvevők a temetőben található feszületnél mondtak közös imát, majd Böcskei püspök megáldotta a jelenlévőket.

K. Szalárdi István

Facebook