Újabb 293 fertőzött Romániában – A halottak száma 69

Újabb 293 fertőzött Romániában – A halottak száma 69

A járvány kezdete óta 2245-en fertőződtek meg, 62 személyt ápolnak az intenzív osztályokon, 36 betegnek súlyos az állapota.

Az elmúlt 24 órában közel háromszázzal, egészen pontosan 293-mal nőtt az igazolt koronavírusos betegek száma Romániában, így már jócskán meghaladta az új készültségi szint kétezres küszöbét. A járvány kezdete óta 2245-en fertőződtek meg, 62 személyt ápolnak az intenzív osztályokon, 36 betegnek súlyos az állapota. A számokból is kiderült, hogy napról napra egyre nagyobb a nyomás a kórházak intenzív osztályain (is).

A gyógyultnak nyilvánított páciensek száma jelenleg 220, a legtöbben Bukarestben (81), Temesváron (55) és Iași-ban (20) épültek fel. Eddig összesen 69-en haltak bele a koronavírus-fertőzésbe.

Románia területén 11 576 személy van intézményes karanténban, 123 577 személy pedig otthoni elkülönítésben tartózkodik, hatósági ellenőrzés alatt. A járvány kezdete óta péntekig 24 654 tesztet végeztek el.

A 2-es számú katonai rendelet életbe lépésétől számítva 1 124 személyt szállítottak intézményes karanténba azért, mert nem tartotta be a házi elkülönítésre vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor 32 személy hagyta el jogtalanul az intézményes karantént, akik emiatt elölről kezdik a kéthetes bezárást.

A belügyminisztérium is közzétette a legfrissebb adatait a koronavírussal kapcsolatosan kiállított büntetésekről, eszerint az elmúlt nap során: 15 büntetőeljárás indult a betegség elleni küzdelem meghiúsításáért, a csendőrség, illetve a rendőrség 990 büntetést rótt ki a karanténra/otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályok megsértéséért. A részleges kijárási tilalom megszegéséért 8 276 személyt büntettek meg, több mint 13 millió lej értékben. A határrendészek egyetlen esetben indítottak eljárást olyan személy ellen, aki hazudni próbált a határátlépéskor.

A román külképviseletek eddig 94 fertőzött román állampolgárról tudnak, a legtöbben Olaszországban (56) és Franciaországban (14) betegedtek meg. A külföldön meghalt romániaiak száma jelenleg 19 – írja a foter.ro.

Facebook