Újabb bukaresti támadás a magyar zászló ellen

Újabb bukaresti támadás a magyar zászló ellen

A nagyváradi zászló-ügyben született újabb fejlemény borzolja a kedélyeket: Ion Mihaiu prefektus magyarázatot kért arra vonatkozóan, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is megtámadott és megrongált magyar zászló miért van kitűzve a Nagyvárad belvárosában található Sas-palota passzázsa alatt.

Emlékeztetünk: augusztus óta négy alkalommal érte atrocitás a kitűzött magyar zászlót, ugyanakkor nem ez az első eset, amikor a prefektúra szabad szimbólumhasználatunkkal szemben emel kifogást. 2017-ben a Bihar megyei prefektúra levélben kérte számon a magyar zászló használatát, amikor a debreceni virágkarnevál folytatásaként, augusztus 21-én, Nagyváradra érkezett a nagyszabású rendezvény, melyen a debreceni felvonuló csoport – a prefektúra álláspontja alapján – törvénytelenül használta a magyar lobogót. (A Debrecenben felvonuló román csoport ugyanakkor zavartalanul használhatta saját szimbólumát.) Az akkori ügyet követően a Néppárt megyei szervezete levélben kérte ki a magyar zászlóhasználat kapcsán a prefektúra hivatalos álláspontját, mely azonban kimerült a semmitmondó és a hatályos zászlótörvényt idéző formaságokban.

E mostani eset kapcsán újból nyomatékot kap korábban megfogalmazott igényünk: ideje végre világos és félremagyarázhatatlan törvényi hátteret biztosítani a magyar jelképek használatának!

Dacára a zászlóégetés tárgyában tett rendőrségi és ügyészségi feljelentéseinknek, a teljes magyar közösség felháborodásának, valamint a kiemelt médiafigyelemnek, a rendőrség mind a mai napig nem állította elő az elkövetőket, annak ellenére sem, hogy két videófelvétel is a rendelkezésükre áll, melyeken láthatók az elkövetők és az elkövetés körülménye is.

Nem kétséges: világos üzenete ez a bukaresti szocialista kormánynak, mellyel azt sugallják, hogy velünk, erdélyi magyarokkal, bármit meg lehet tenni büntetlenül. A fentiek fényében ismét kérdőjelessé vált: érdemes-e hatalomban tartani egy ilyen kormányzatot?

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Facebook