Újabb tüntetés és sztrájkhullám kezdődhet Romániában

Újabb tüntetés és sztrájkhullám kezdődhet Romániában

Újabb tüntetéseket szerveztek az igazságügyi törvényeket módosító tervezet ellen az ország nagyvárosaiban, köztük Nagyváradon is.

Tízezrek tüntettek Románia-szerte a korrupció ellen és az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében vasárnap este. Bukarestben legalább 12 ezer ember vonult a kormánypalota elé, összesen több mint 30 romániai városban demonstráltak a civilek.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE alkotta koalíció a múlt héten terjesztette a parlament elé az igazságszolgáltatást szabályozó törvény módosítását célzó javaslatát. Ennek értelmében egyebek mellett korlátoznák az államfő szerepét az ügyészek kinevezésénél, a bírák és ügyészek munkáját figyelő Igazságszolgáltatási Felügyelet ellenőrzését pedig kivonnák a szakma irányítása alól. A kormánykoalíció szerint erre részben az ügyészek túlhatalma miatt van szükség. Az ellenzék és civil szervezetek viszont úgy látják, hogy saját korrupt politikusaik védelmében változtatnának a törvényen.
A tüntetők közöl sokan új választás kiírását követelték, bár többen is úgy vélik nincs hiteles politikai alternatíva a “vörös pestis” ellen.

A román igazságszolgáltatási törvény módosításáról szóló javaslatot az Európai Unió és több külföldi nagykövet is aggályosnak tartja.

S. É.

Facebook