Ünnepi tanácsülés, díjátadások és visszautasítás

A díjazottak

Ünnepi tanácsülés, díjátadások és visszautasítás

A májusi rendes havi tanácsülésen megszavazott lista szerint az idei Nyíló Akác Napok fesztivál díszpolgári címe és Kiválósági Díjai, mint már említettük az alábbi lista szerint alakult: poszt mortem díszpolgári címet kapott Kiss Imre tanár, menedzseri kategóriában Savu Ovidiu Augustin, kultúra kategóriában id. Lupsa János, oktatás-sport kategóriában Szabó Zoltán, egészségügy minőségben dr. Kovács Béla, magánbefektetői minőségben pedig Ardelean Ioan Tiberiu.

Pénteken, a hivatalos megnyitót követően a Gödör rendezvényházban került sor az ünnepi tanácsülésre, amelynek keretében a kitüntetettek átvehették a városi képviselő testület által odaítélt díjakat.

Érmihályfalva post mortem díszpolgára címet Kiss Imre özvegye, Kiss Mária vette át. A mindenki által tisztelt és szeretett pedagógus 2017-ben hunyt el. Hirtelen halála pótolhatatlan űrt hagyott nemcsak kollégái, de a keze alól kinőtt generációk szívében is. Kiss Imre, a „mindenki tanár ura” igazi pedagógus lelkülete és tudományos földrajzi munkássága (az Érmellék földrajzáról és geológiájáról megjelent írásai), valamint megyei és városi tanácsosi tisztségeit nemes egyszerűséggel ellátó hétköznapi embersége örökre megmarad a helybéliek emlékezetében. Míg elcsendesedett a lélek és az emlékezet, Thurzó Zoltán zongoraművész alkalomhoz illő rövid zongorajátékkal adózott a percnek.

A Kiválósági Díjak is átadásra kerültek, a laudációkat a moderátorok, Boros Emőke Blanka és Geszti Ivett olvasták fel.

Nyakó József három polgármesteri különdíjat is átadásra szánt, kettő gazdára is talált – Paulescu Cornel mérnöknél, “kiváló társadalmi beilleszkedés indoklásával”, illetve Molnár Zsoltnál, “a családi ház példás felújításáért”.

A harmadikat „vigaszdíjként” a kiválósági díjról leszavazott Szilágyi Ferenc Hubartnak szánta volna Nyakó, annak a Szilágyi Ferenc Hubartnak, aki többkötetes író, költő, képzőművész, ő készítette éveken át a Nyíló Akác Napok fesztivál bronzplakettjeit, ő alkotta a Forradalom útján álló háborús emlékművet, illetve ő Az Élő Magyar Líra Csarnoka irodalmi portál főszerkesztő-helyettese.

Szilágyi Ferenc Hubart annyira méltatlannak tartotta a „polgármesteri díj” átvételét, hogy a meghívó ellenére meg sem jelent az ünnepi ceremónián.

Sütő Éva

Facebook