Úz-völgyi temető-ügy: tüntetést szervez a Néppárt Csíkszeredában

Úz-völgyi temető-ügy: tüntetést szervez a Néppárt Csíkszeredában

Június 18-án (kedden) 18 órától tüntetést szervez az Erdélyi Magyar Néppárt Csíkszereda főterén, követelve az Úz-völgyi katonatemetőnél történtek után Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus azonnali lemondását vagy felmentését, a temető államosításának beszüntetését és az eredeti állapotok visszaállítását – derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke, Tőke Ervin, a Néppárt csíkszeredai tanácsosa és Veres Dávid, a Székely Nemzeti Tanács csíkszéki elnöke, az RMDSZ önkormányzati képviselője tartottak. Utóbbiak – csatlakozva a Néppárt elnökéhez – hangsúlyozták a rendezvény fontosságát és részvételre buzdítottak.

„Az Úz-völgyi hősi katonatemető az erdélyi magyarság kiemelten fontos jelképe, és teljesen világos, hogy az ott történtek előre megszervezett, valamint az állami szervek által végrehajtott eseménysor részei voltak. A bukaresti hatalom immár nem csak zászlóinkat és a magyar feliratokat üldözi, hanem emlékhelyeinket is támadás alá vette, ami pedig az ügyet még súlyosabbá teszi az az, hogy a hatalom már nem is törekszik arra, hogy egy jogállam látszatát keltse. Ami az Úz-völgyi temetőben történt, az nemzetközi szintű botrány, a román hatóságok kettős mércéje pedig egyértelmű, hiszen a legnyilvánvalóbb bűncselekmények kapcsán sem indítanak eljárást, noha az ott történtekről készül felvételek bárki számára elérhetők” – mondta Csomortányi István. A pártelnök emlékeztetett: az Úz-völgyi provokátor, George Simion, ügyében azonnal eljárt a rendőrség, a békésen imádkozó magyarokra és újságíróra támadókat azonban nem vonták felelősségre, a hatóságok semmilyen eljárást nem indítottak.

„Az erdélyi magyarság a történelem során mindig is a törvények betartásával követelte az őt megillető jogokat, ezentúl sem tehetünk másként, a bukaresti hatalom most azonban átlépett egy határt, ezért sem hagyhatjuk, hogy a hivatali útvesztőkben kisiklassák igazságtételt követelő kezdeményezéseinket. A törvény által biztosított jogainkkal élve ezért június 18-án 18 órától tüntetésre hívunk mindenkit, hogy Csíkszereda főterén követeljük a Hargita megyei prefektus lemondását, az Úz-völgyi temető államosításának beszüntetését és az eredeti állapotok visszaállítását. Megálljt kell parancsoljunk az egyre gyakoribb állami színtűvé emelkedett magyarellenes eseményeknek, s egyértelművé kell tennünk: nekünk nem a bukaresti hatalom helytartójára, prefektusra, van szükségünk, hanem egy olyan kormánybiztosra, aki Hargita megye érdekeit képviseli, s nem az ellen lép fel minden adandó alkalommal. Június 18-án legyünk ott minél többen, hogy világossá tegyük: nem kérünk a bukaresti gyűlöletimportból. Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt” – zárta felszólalását Csomortányi István.

A sajtóértekezleten elhangzott: a szervezők ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy a másik két erdélyi magyar politikai szervezet részéről is jelen lesznek a keddi megmozduláson.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook