Van néppárti javaslat a regionalizációra

Van néppárti javaslat a regionalizációra

Dan Cioloș román miniszterelnök a Romániai Községek Szövetségének közgyűlésén – a közigazgatási reform kapcsán – elmondta: újra kellene nyitni a párbeszédet a regionalizációról. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége üdvözli a miniszterelnök nyilatkozatát és emlékeztet: tavaly novemberben – nyílt levél formájában – Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke, már eljuttatta a kormányfőhöz a regionalizációra vonatkozó javaslatait.

„Meglátásunk szerint, a politikai rendszer megváltoztatása csak egy átfogó strukturális reform útján valósulhat meg, mely elsődlegesen Románia regionalizációját jelentené, s mely szervesen illeszkedne az európai regionalizmus gyakorlatába. Meggyőződésünk, hogy hosszútávon csak egy ilyen új területi-adminisztratív reform biztosíthatja Románia fejlődését, és csak a regionalizmus szabhat gátat az egyre nagyobb méreteket öltő korrupciónak” – fogalmazott novemberi levelében Szilágyi Zsolt. Ugyancsak a regionalizáció és föderalizmus elveit képviselte a Néppárt elnöke a legutóbbi államelnök-választási kampányban is, szervezetünk pedig politikai keretprogramjában is kiemelt helyen tüntette fel a regionalizáció tárgykörét.

A kormányfő legutóbbi nyilatkozatáról értesülve ismételten kifejezésre juttatjuk abbéli reményünket, hogy az államvezetés felismeri a minden romániai állampolgár érdekeit szolgáló, az európai elveken és tapasztalaton alapuló regionalizáció és decentralizáció előnyeit, és végre konkrét intézkedésekre is sor kerülhet e kérdésekben. Ugyanakkor, a miniszterelnök által említett változatokkal kapcsolatban ismételten megjegyezzük, hogy a jelenlegi megyék, illetve fejlesztési régiók alacsony hatékonyságúnak és életképteleneknek bizonyultak. Ezért  ismételten a döntéshozók figyelmébe ajánljuk az Erdélyi Magyar Néppártnak a történelmi régiókra alapozó javaslatcsomagját – mely az alábbi linken is elérhető –, bízva abban, hogy beépíthető a román kormányzati programba.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Facebook