Várad összeköt – 7. Szent László Napok – 2019. június 24–30.

Várad összeköt – 7. Szent László Napok – 2019. június 24–30.

Várad összeköt – ezzel a mottóval szervezzük meg 2019. június 24–30. között immár hetedik alkalommal a Szent László Napokat Nagyváradon. A kulturális fesztivál több programpontjáról – köztük a nagyszínpadi koncertekről – és a Partiumi Keresztény Egyetemmel való együttműködés folytatásáról és új szintre emeléséről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a szervezők, valamint a PKE képviselői. Részt vett: Zatykó Gyula főszervező, V. Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke, Nagy József Barna programszervező, illetve a PKE részéről  Szilágyi Ferenc, aGazdaság és Társadalomtudományi Kar dékánja és
Balázs Zoltán, a Művészeti Tanszék vezetője.

Zatykó Gyula főszervező kiemelte: a Szent László Egyesület főszervezésében – több partnerrel és támogatóval vállvetve – tető alá hozott, egyhetes rendezvénysorozat a térség magyarságának egyik legnagyobb nyári kulturális fesztiváljává nőtte ki magát, évről érvre egyre többen érkeznek a történelmi Bihar vármegye határon inneni és túli településeiről, illetve távolabbi vidékekről egyaránt. Joggal állíthatjuk tehát, hogy igazi kovásszá vált, ami összeköti a magyarságot. Ezért is választották az idei mottónknak, hogy Várad összeköt.

Mint bizonyára a legtöbben sejtették, a szervezők 7. Szent László Napokra sem változtattak a jól bejáratott struktúrán: az egyhetes kulturális fesztivál minden napján lesznek kulturális, zenei, szórakoztató vagy éppen sportesemények, hogy aztán az utolsó három napon, vagyis a fesztivált csúcsra járató hétvégén az érdeklődő közönséggel egyetemben bevegyék a várat, és egész napos programkavalkáddal biztosítsanak szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget minél szélesebb skálán mindenkinek a legkisebbektől a legidősebbekig.

Idén is megtartják az immár hagyományos és igen nagy népszerűségnek örvendő programokat, mint a kézművesvásár, az Össznépi örömfőzés, lesznek könyvbemutatók, sportesemények, lesz humor, és természetesen sok-sok koncert.

Nagy József Barna programszervező a Magyar Polgári Egyesület társszevezésében megvalósuló programpontokról számolt be. Bejelentette, idén is lesz kerékpározás, megszervezik a II. Aranycsapat Labdarúgó Tornát, és számos gyermekprogram tető alá hozásában is szerepet vállalnak.

A gyerekprogramok idén a honfoglalás korát idézik meg: az érdeklődő kicsik – és természetesen nagyok is – megismerhetik a korabeli lakhatási viszonyokat, használati tárgyakat, étkezési szokásokat és fegyvereket egyaránt.

A középpontban ugyanakkor ezúttal is Szent László személye áll – számos, gyermekeket és felnőtteket megcélzó program viszi közelebb városalapító lovagkirályunk személyét, tetteit a ma emberéhez. Nagy József Barna kiemelkedő programpontként említett egyúttal egy Érmellék konferenciát – részletekkel a későbbiekben jelentkeznek a szervezők.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a szervezők bejelentették ugyanakkor a kulturális fesztivált csúcsra járató, június 28–30-ai hétvégének a sztárfellépőit is:

  • június 28., péntek – Csík zenekar
  • június 29., szombat – Péterfy Bori, Ocho Macho
  • június 30., vasárnap – Alma Együttes – gyerekkoncert, Vintage Dolls, Neoton Família

És természetesen még számos más zenei eseménnyel is várják majd a közönséget a Szent László Napokat csúcsra járató hétvégén és a felvezető héten egyaránt, részletek hamarosan.

Mint V. Korpos Dalma is kiemelte, a Partiumi Keresztény Egyetem immár hagyományos partnere a Szent László Napoknak, az együttműködést pedig idén nem csak hogy folytatják, hanem újabb szintre emelik.

Szilágyi Ferenc dékán felidézte, a PKE első perctől részt vesz – eseményekkel és önálló sátorral egyaránt – a Szent László Napokon, és négy éve immár szerződéses viszony van az egyetem és a Szent László Egyesület között. Ennek keretében egyebek mellett szakmai gyakorlatként fogadják el a hallgatóknak a Szent László Napokon végzett önkéntes munkáját.

Mint a dékán elmondta, idén sem lesz ez másként, és ráadásképpen a PKE-sátor nem csak tájékoztatást nyújt az egyetem iránt érdeklődőknek, hanem idén először pályaorientációs tanácsadást is tartanak.

Szintén nóvum, hogy a PKE által útjára indított tehétséggondozási program finanszírozásába is beszáll a Szent László Napok: az Össznépi örömfőzésen összegyűlő pénzt ajánlják fel a hallgatók ösztöndíjának biztosítására „Kifőzzük a PKE-nek” mottóval.

Balázs Zoltán tanszékvezető ugyanakkor bejelentette, idén is lesz Design nap, és ezúttal ráadásul kétnaposra tervezik. A kiállításokon teret kapnak az egyetem hallgatói és számos kuriózummal is készülnek – a debreceni építészeti tanszék például itt mutatja be a Váraddal kapcsolatos projektjét, de a Balassi Intézettel közösen is szerveznek tárlatot, és  a csernátoni design tábor alkotásait is elhozzák a nagyváradi várba.

És nemcsak a kiállítás révén kapcsolódik be újfent a Szent László Napokba Debrecen: mint Zatykó Gyula bejelentette, a cívisváros idén az esemény díszvendége lesz, így kiemelt szerepet kap.

További részletek, képek, videók a Szent László Napok Facebook-oldalán, és honlapunkat is hamarosan élesítjük.

A Szent László Napok sajtóirodája

Facebook