Veszélyes szúnyogok miatt kongatják a vészharangot

Veszélyes szúnyogok miatt kongatják a vészharangot

Mindenkit elővigyázatosságra intenek.

Kicsi, de annál veszélyesebb lények miatt figyelmezteti a hatóságokat és a polgárokat az egészségügyi minisztérium: egyre nagyobb problémát okoznak a szúnyogok. És nem csupán azért, mert a csípésük iszonyatosan viszket, hanem azért, mert súlyos betegségeket terjeszthetnek.

A tárca ezért arra szólítja fel a helyi önkormányzatokat, hogy fokozzák a szúnyogirtást, a lakosságot pedig arra, hogy tegyen meg minden elővigyázatossági intézkedést a nyugat-nílusi vírussal való megfertőződés elkerülésére. Az egészségügyi szervek szerint Romániában 43 szúnyogfajtát tartanak nyilván, a legveszélyesebb fertőzések egyike pedig a nyugat-nílusi láz. Az ezzel kapcsolatos megfigyelési szolgálat júniusban indult, és eddig még egyetlen esetet sem találtak.

Tavaly azonban szeptember 14-ig 21-en haltak meg a fertőzésben. A betegség lázzal, heves fejfájással, izomfájdalommal, hányással, kelésekkel jár, ha valaki ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz.

Ugyanakkor a fertőzöttek 80 százalékánál semmilyen tünet sem jelentkezik. A legveszélyeztetettebbek a krónikus betegségekben szenvedő 60 év fölötti személyek. De nem ez az egyetlen veszélyforrás: maláriát is terjesztenek. A vírusokat amúgy a vándormadarak hozzák be Afrikából, majd az őket megcsípő szúnyogok adják tovább.

Ezért az önkormányzatoknak tényleg javallott lenne minél intenzívebb szúnyoggyérítést folytatni.

(foter.ro)

Facebook