Virtuális királyi hét: több mint kétszázezerszer nézték meg a filmeket

Virtuális királyi hét: több mint kétszázezerszer nézték meg a filmeket

Óriási érdeklődés övezte a nagyváradi Szent László Napok csapata által az elmúlt héten megszervezett Virtuális királyi hetet: a június 22–28. közötti időszakban feltöltött tizennégy videót több mint 200 ezerszer nézték meg. Mint ismeretes, az eredeti forgatókönyv szerint ebben az időszakban kellett volna zajlania az évente több tízezer embert megmozgató Szent László Napoknak a nagyváradi várban, a szervezők azonban a koronavírus-világjárvány miatt kénytelenek voltak letenni a kulturális fesztivál megtartásáról.

Nem dőltek azonban hátra, mindenképp szerettek volna élményt nyújtani. Erre a jelenlegi helyzetben az online tér tűnt a legbiztonságosabbnak, így egy Virtuális király hét megszervezésére esett a választásuk. Úgy döntöttek, hogy rövidfilmekkel rukkolnak elő, amelyek célja megmutatni: száz évvel a trianoni békeszerződés után van magyar múlt, jelen, jövő a Körös-parti városban.

Ennek jegyében tartottak három virtuális városnézést Nagyváradon, amelyek során kevésbé ismert tényeket, részleteket mutattak be a Körös-parti város épített örökségéből, egyúttal igyekeztek eloszlatni néhány tévhitet is. Megmutatták továbbá híres váradiak szülőházát, egy rövidfilmjüknek köszönhetően bekukkanthattunk az idén 30. születésnapját ünneplő Partiumi Keresztény Egyetemre, és természetesen Szent Lászlónak, városalapító lovagkirályunk örökségének is külön filmet szenteltek. A sport is mindig fontos helyet kapott mind Várad életében, mind pedig a Szent László Napokon, egy kisfilm erejéig a sportmúlt és a jelen néhány pillanatát is illusztrálták, az utánpótlás-nevelésen keresztül pedig kicsit a jövőbe is tekintettek.

A buli ugyan ezúttal elmaradt, de az elmúlt hét napban a Szent László Napok hétéves történetének élményeivel nosztalgiázhattunk, hétfőtől vasárnapig minden este egy-egy kisfilm a fesztivál legemlékezetesebb pillanatait idézte fel.

A filmek továbbra is megtekinthetőek a Szent László Napok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

A hozzászólások és visszajelzések alapján pedig úgy tűnik, az emberek vevők voltak erre a Virtuális királyi hétre, sokan máris kérik a szervezőktől a folytatást.

A Szent László Napok sajtóirodája

Facebook