1956 és a szabadság zenéje – Forradalmi dzsessz a Bágyi Balázs New Quartettel

1956 és a szabadság zenéjeForradalmi dzsessz a Bágyi Balázs New Quartettel

Rendkívüli dzsesszkoncerttel emlékezhetünk az 1956. októberi forradalmi eseményekre: a Szent László Egyesület által szervezett eseményen azt a magyar zenét idézi fel a Bágyi Balázs New Quartet, amelyet az amerikai rádiósok játszottak be a magyar forradalom idején az ottani rádiókban, mintegy szolidaritást vállalva a magyar forradalommal.

A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs a Magyar Jazz Szövetség elnöke, a magyarországi dzsesszélet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, aki húszas évei óta vezeti saját zenekarait. Együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, a Hollandiában végzett szaxofonos titán Soso Lakatos Sándor, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse Oláh Péter.

A zenekar számos európai dzsesszfesztiválon játszott az elmúlt években, illetve sikert arattak jónéhány neves európai klubban is. 2016-ban Pocsai Kriszta énekesnővel közösen elkészített Homage To Shakespeare lemezüket a nemzetközi szakmai zsűri Gramofon -díjjal jutalmazta, majd az együttes az év zenekara címet nyerte el a JazzMa.hu magazin közönségszavazásán. Bágyi Balázs szintén 2016-ban az év zeneszerzője lett.

Műsoron:

  1. Take the A train (Willis Connover Voice of America című műsorának szignálja)
  2. Jerome Kern: Yesterdays
  3. Bernie Miller: Bernie’s Tune
  4. Sztálinváros Blues: Szabó Gábor kvintett
  5. Bágyi Balázs: Valahol máshol
  6. Bágyi Balázs: Tűzugrás
  7. Bágyi Balázs: Lágy balkáni szél

 A koncertet október 25-én, vasárnap 18 órától tartják a Nagyváradi Állami Filharmóniában.

Az előadásra a belépés ingyenes, de meghívóigényléshez kötött. A belépőkártyákat a Szent László Egyesület székhelyén (Nagyvárad, Kálvin János u. 1. szám) lehet igényelni hétköznapokon 9 és 16 óra között. Amennyiben még maradnak helyek, úgy az előadás előtt a helyszínen is biztosítanak még a szervezők belépőkártyákat. A helyek alakulásáról a Szent László Egyesület Facebook-oldalán tájékoztatják az érdeklődőket.

A szervezők ugyanakkor kiemelik: a hatályos járványügyi szabályoknak megfelelően a helyszíni maszkviselés, kézfertőtlenítés, lázmérés és a távolságtartás kötelező.

Az esemény a Bágyi Balázs New Quartet erdélyi turnéja keretében valósul meg, az együttes Nagyváradon kívül Gyergyószentmiklóson és Gyergyóremetén lép fel.

Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Iskola Alapítvány.

A Szent László Egyesület sajtóirodája

Facebook
Érintő hírportál