Állásfoglalás a bodzafordulói magyarellenes provokáció tárgyában

Újabb magyarellenes provokációval szembesülhettek mindazok, akik július végén a nemrég felújított 121A jelzésű Kovászna megyei úton haladtak Bodzaforduló irányába: a frissen elhelyezett kétnyelvű táblákon a Kovászna, valamint a Bodzaforduló magyar feliratokat román nemzeti színekkel mázolták le.

Mint ismeretes, az eset kapcsán Raul Urdă, Bodzaforduló polgármestere hivatalos választ kért a kétnyelvű táblák elhelyezésének törvényességéről, jelezve, hogy a város magyar lakosságának aránya 0,34%, a hatályos törvények értelmében pedig csak 20% fölött kötelező a nemzeti kisebbségek nyelvén is feltüntetni az információkat. Ráduly István Kovászna megyei prefektus munkatársai az esetet kivizsgálva megállapították: az az út, amelyen a bemázolt táblák találhatóak, már az országos útügynökség hatáskörébe tartoznak, így azokkal kapcsolatban Kovászna Megye Tanácsának nincs eljárási jogköre, a táblákat pedig törvénytelenül helyezték ki.

E szövevényes és túlbürokratizált eset kapcsán fontosnak tartjuk a következők megállapítását:

1.)   A mára már menetrend szerint érkező, Bukarestben pedig állampolitikává emelt magyarellenes megnyilvánulások minden formáját a lehető leghatározottabban elutasítjuk. Meggyőződésünk, hogy az ilyen és ehhez hasonló cselekedeteknek egyetlen céljuk van: az erdélyi magyarok megfélemlítése. Épp ezért a mindennapjainkhoz és közösségeinkhez legközelebb álló önkormányzatokban kell biztosítanunk az erős, felkészült, önvédelemre kész magyar képviseletet.

2.)   A hatóságok jelenleg pár tíz méteren, valamint az illetékesség tárgykörében vitatkoznak, miközben a Napnál is világosabb, hogy itt elsősorban egy magyarellenes provokációról van szó – egy döntően az őshonos magyar közösség által lakott régióban.

3.)   A kialakult helyzetben a normalitást egyedül az jelentené, ha egy önrendelkezését szabadon gyakorló régióban nem patikamérlegen kellene súlyozni az érintett település lakosságának nemzetiségi összetételét, hanem a térség többnyelvű jellege miatt minden felirat és információs tábla legalább kétnyelvű lenne. Meggyőződésünk, hogy egyedül a széleskörű autonómia, valamint a nyelvhasználati jogok kibővítése teremtheti meg hosszútávon közösségeink békés együttélésének alapfeltételeit, s mindaddig, amíg ezt a bukaresti döntéshozók nem látják be, a mi feladatunk, hogy az önkormányzatok szintjén a lehető legnagyobb szabadságot vívjuk ki közösségeinknek, s egyetlen percre se mondjunk le jogos követeléseinkről.

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Elnöksége 

Facebook
Érintő hírportál