A kultúra napja nemcsak a pártdíjak kiosztásáról szól

A kultúra napja nemcsak a pártdíjak kiosztásáról szól

Míg Székelyhídon befejeződött a színház felújítása, sőt be is volt tervezve a január 22-i átadása is, addig Érmihályfalván csak pár hete kezdték el a Gizella-malom kultúrközponttá való átalakítását, remélhetőleg ezúttal komolyabb hozzáállással, mint az elmúlt 15 esztendőben. A székelyhídi színház kultúranapi átadását a járványügyi követelmények, engedélyek beszerzése tolta ki néhány nappal későbbre, de legalább már lesz egy megfelelő hely az érmelléki kisvárosban, ahol egy színházi vagy egyéb kulturális esemény méltóképpen lefuthasson.

Az épület hivatalos, előadással egybekötött átadására azonban csak február végén kerül sor – mondta Béres Csaba polgármester, majd Facebook oldalán hozzátette: “már 2007 óta voltak törekvések arra vonatkozóan, hogy a színház megújulhasson, és 2015 hozta meg a várva várt áttörést, amikor az Országos Befektetési Ügynökség újra lehetőséget adott Székelyhídnak. A modernizált épület 346 férőhelyes nézőtérrel rendelkezik, három-, illetve ötszemélyes páholyokat is magába foglal.”

Bár Székelyhíd város központjában az omladozó klasszikus épület helyett egy új stílusú, sokak szerint a város arculatába nem illeszkedő épület lesz a művelődési élet jótállója, a célnak minden bizonnyal megfelel, hisz kapacitása és felszereltsége sem utolsó szempont.

Míg Nagyváradon a magyar kultúra napja tiszteletére ötnapos rendezvénysorozat zajlik (18–22 között), annak ellenére, hogy a „vörös kód” megint ott lebeg a város fölött, pénteken ismét kiosztják a mindenkori kitüntetéseket is – A Magyar Kultúráért díjakat, Életmű díjat és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség díjainak átadására is sor kerül. Addig a „zöld forgatókönyv” szerint besorolt Érmihályfalván nem emlékeznek meg semmilyen módon a Himnusz keletkezésének ünnepéről.

Nyakó József polgármester szerint a kultúra napjához köthető, Pódium-díjjal jutalmazható tevékenységek nem voltak az idén, sem az online oktatásból adódóan nem jutalmazhat az RMDSZ  arra érdemes pedagógust a párt alapította Szépműves-díjjal.

Emlékeztetnénk a tisztelt elöljáróságot, hogy a lehetőségekhez mérten könyvbemutató és több színházi előadás is volt (sőt Móka-premier többszöri ismétléssel), még akkor is, ha 50 százalékos hely-előjegyzéssel oldották meg. Had ne kelljen azt gondolnunk, hogy amiről ők nem tudnak, az nem is létezik, vagy ne adj Isten, ami nem klikkbuborék-termék, az nem is érték.

Ami pedig a pedagógusokat illeti, többszörösen is kiérdemelnék valamennyien azt a Szépműves-díjat a tavalyi megfeszített online munkájukat tekintve, mint eddig bármikor.

Béres Csaba Székelyhíd polgármestere ígérete szerint zártkörű verses előadással adóznak a Himnusz ünnepének, amelyet majd a Facebook oldalon lehet megtekinteni. Legalább annyi…

Sütő Éva

(Fotó: a székelyhídi új színház)

Facebook
Érintő hírportál