Agrotex – Érmihályfalván is több tonna ammónium-nitrátot tárolnak lakott területen

A bihardiószegi szabálytalan műtrágyatárolás esete kapcsán az Agrotex vállalat környékén lakók hívták fel hírportálunk figyelmét arra, hogy nem csak a diószegi Agroind tárol szabálytalanul műtrágyát, hanem az érmihályfalvi gabonaátvevő cég is. Két helyen is olyan lerakatot hoztak létre, amelyek csak födémmel rendelkeznek, amúgy minden oldalon nyitottak, a zsákok raklapok helyett a puszta cementen hevernek, sőt többnek még födém se jut, csak úgy hevenyészve van lerakva az kerítések mellett.

Három évvel ezelőtt, éppen egy februári tanácsülésen volt terítéken  az Agrotex gabonafelvásárló cég mihályfalvi kirendeltsége, amely műtrágya és vegyszer tárolására használható raktárak (platformok) megépítésére kérte az önkormányzat beleegyezését. A képviselői testület, annak ellenére, hogy a benyújtott dokumentáció minden követelménynek megfelelt, elutasította az objektumok létrehozását (úgy tudta elutasítani, hogy az RMDSZ-es képviselők egy része hiányzott a gyűlésről), annál az oknál fogva, hogy az ammónium-nitrátnak és egyéb veszélyes anyagoknak nincs mit keresniük a lakott területen. A követelményeknek való megfelelést úgy kell érteni, hogy a tároló helyiségek nagyságát 600 négyzetméter alattira tervezték, így meg lehetett volna kerülni a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) engedélyezését. 600 négyzetméteres platformokra több szabály vonatkozik, mint mondjuk 450-re.

Egyik szociáldemokrata önkormányzati képviselő egy tiltakozási listát is felmutatott, amely a Hunyadi János utca több lakójának aláírását tartalmazta. A lakók tiltakozásukat fejezték ki a szóban forgó műtrágya és gyomirtó lerakat ellen, mondván, éppen elég elviselniük a kukoricatárolók és szárítók  pelyváját, ami nyaranta beborítja az egész városrészt és szennyezi a levegőt. (A sorozatos bejelentésekre kiérkező hatóságok vizsgálata idejére furcsamód mindig megszűnt a légszennyezés.) Éppen elég kellemetlenséget jelent az ott lakók számára a “pelyvatakaró”, nem kívánnak még egy “időzített bombát” is a Dihenes lakónegyed és az ANL-lakások mellé, hisz köztudott, mind az ammóniát tartalmazó műtrágya, mind a gyomirtó szerek veszélyesek, illetve mérgezőek, de történhet baleset is ha nem megfelelő módon tárolják a műtrágyát, ami akár katasztrófához is vezethet.

A lerakatpártoló tanácsosok általában érdekeltek voltak az üzletben, mint mezőgazdászok (részvényesek vagy eladók), ami egyébként kimeríti az összeférhetetlenséget és hatalmi befolyással való visszaélés fogalmát. Mint mondták, az Agrotexnek az Újtanyán keresztül (a város Nagyvárad felőli bejáratánál) van lehetősége a városon kívül is létrehozni az ammónium-nitrát illetve egyéb vegyi anyag platformokat.

A múlthét végén, mindjárt a diószegi eset után kimentünk a lakosok által jelzett lerakatokhoz. Az egyik szinte a város közepén a főépület mellett van halomra rakva, kitéve az időjárás viszontagságainak, a másik a kettős sorompó közelében, a vonatsínek mellett, szintén lakott területen.

Nem szeretnénk újra kitérni a különböző érdek összefonódásokra – bár a pirossal jelzett hivatkozások alatt elolvashatóak az előzmények -, sem a Pro Érmihályfalva Kulturális Egyesületnek “adományozott” 83 ezer lejes összeg ide-oda utalgatására (mint tudjuk, a Malom utca aszfaltozását hivatott volna támogatni belőle eme “házi egyesületen” keresztül az Agrotex, de csak egy magasabb fórumú pénzügyi ellenőrzés “döbbentette” rá mindkét felet, hogy egy nonprofit kulturális egyesület nem aszfaltozhat, később a Bihar megyei tanács és a helyi adófizetők pénzéből tették rendbe az ominózus utcát, ahol a gabonafelvásárló és Nyakó József egyik cége is működik). Sem a 2013-as 2,7 hektáros mélyen áron alul megszerzett beltelken nem szeretnénk “rugózni”, amit a város szinte ajándékba adott a cégnek. (Talán a későbbi bónuszok fejében.)

Azonban felettébb furcsa, hogy 2018 óta egyik tanácsülésen sem került többé szóba az ammónium-nitrát és egyéb vegyi anyagokat tároló platformok sorsa. Sutyi-mutyiban mégis időzített bombát helyeztek el a városközpontba, illetve kicsit odébb is. Nem elég a mérgezett pelyva egész nyáron, ezentúl féljen a város egy esetleges katasztrófától is, mint ahogyan megtörtént az Bejrútban. Libanon fővárosában a tavaly egy egész városnegyedet és emberéleteket tett tönkre egy műtrágyarobbanás.

Sütő Éva

Facebook
Érintő hírportál