Cél a nagyváradi tömegsport-lehetőségek fejlesztése – beszélgetés Zatykó Gyulával

Cél a nagyváradi tömegsport-lehetőségek fejlesztése – beszélgetés Zatykó Gyulával

A nagyváradi önkormányzat tegnapi ülésén megszavazták, hogy a Nemzeti Befektetési Társaság finanszírozásával egy tanmedence épüljön Várad-Őssiben, valamint egy kolozsvári úti sportbázis megépítésére is rábólintott a testület. A részletekről, és a további tervekről a Néppárt politikusát, Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadót kérdeztük.

Tanmedencék ígéretéről eddig főleg a megye más települései kapcsán hallhattunk. Miért fontos ez Nagyvárad esetében, ahol a vidékhez képest mégis több lehetősége van uszodába menni bárkinek?

Nagyon fontos, mert az egészséges életmódhoz mindenkinek joga van. A város különböző negyedeiben pedig nem egyforma a sportlehetőségekhez való hozzáférés. Ezért nagy lépés ez előre, és sikerként is élem meg, hiszen ezzel egy a Néppárt négy évvel ezelőtti programjában is szereplő elképzelés került elérhető közelségbe. A tervet magam is évek óta támogatom, többször is szorgalmaztam a polgármesterrel történő megbeszéléseken.

­­Van még tervben más negyedekben is hasonló építkezés?

Mindent megteszünk azért, hogy a város minden egyes negyedét lefedjük tanmedencékkel, és más sportlétesítményekkel. Szorgalmaztuk, és a továbbiakban is kérni fogjuk, hogy a program keretében Várad-Szőllősön és a Rogériusz negyedben is épüljön hasonló létesítmény. Nagyon fontos lenne, hogy a nagyváradi iskolák kisdiákjai ezekben az uszodákban és sporttelepeken ismerkedhessenek meg az aktív életmóddal, itt tanuljanak meg úszni, itt válasszanak alkatuknak megfelelő sportágat, vagyis hogy minél több időt töltsenek el aktívan, mozgással. Ehhez kapcsolódik az örvendetesen bővülő bicikliút hálózat is, mely ugyancsak egy jó lehetőséget kínál az aktív, sportos életmódot előnyben részesítőknek. Azt hiszem ezeknek a sportolási lehetőségeknek a megléte a mai, számítógép és mobiltelefon előtt görnyedő korosztály esetében kiemelten fontos.

Ezek szerint ezt az elképzelést polgármesterjelöltként is beépíti a programjába?

Természetesen. Mint említettem, ez egy régi néppártos elképzelés, és most van lehetőség arra, hogy meg is valósuljon. A fejlődés, ami az elmúlt években egyre gyorsabb és látványosabb városunkban mindannyiunk hasznát kell szolgálnia. A sportolási lehetőség pedig egy olyan terület, ami lassan már alapjognak számít a civilizált világban, ráadásul elemi érdeke is a város minden lakójának, magyarnak és románnak egyaránt hogy ez egy fejlett ágazat legyen. A jövő az élsport mellett a tömegsportban van, fontos tehát ezt fejleszteni városunkban is.

Visszatérve az önkormányzat ülésére, volt-e még a magyar közösséget érintő döntés?

Igen. Eldőlt, hogy díszkivilágítást kap két reprezentatív épület, mely Várad magyar múltjának gyöngyszeme is egyben.  A szóban forgó épületek a Zöldfa utca 11. szám alatti Hartmann Mór-féle ház, valamint a Fő utca egyik ékköve, az 1905-ben épült velencei ihletésű monumentális Rimanóczy palota. A díszkivilágítás mindkét esetben szó szerint a mi örökségünkre világít rá, magyar emberek teljesítményét mutatja be a városba érkező turistáknak.

B. B.

Facebook