A meghosszabbított rendkívüli állapot alatt is igénylik a nemzeti oldal önkénteseinek segítségét

A meghosszabbított rendkívüli állapot alatt is igénylik a nemzeti oldal önkénteseinek segítségét

A Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a NAC Labdarúgó Egyesület és még jónéhány civil szervezet, valamin az Erdélyi Magyar Néppárt önkéntesei március közepe óta számos, jellemzően 65 év feletti idős embernek nyújtottak segítséget, a katonai rendeletek gyakran változó szabályait szigorúan betartva. Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó az önkéntescsapat szervezésekor a nagyváradi önkormányzat illetékeseivel is egyeztetett, így amennyibe szükség van rá, ott is segíteni tudnak. Munkájuk széles skálán mozog: bevásárlástól számlák kifizetéséig, ügyintézéstől a gyógyszerek kiváltásáig sokféle feladatot meg kell oldania az önkénteseknek, ugyanakkor türelemmel és odaadással kell a gyakran sokféle betegséggel küzdő, nem egy esetben a magánnyal is küzdő egyedülálló, idős emberek életritmusához, világlátásához alkalmazkodniuk.

Visszatérő jelenség, hogy sokan éreznek magukra hagyatottságot, és gyakran fontosabb számukra egy együttérző emberi szó, a beszélgetés, mint maga az ügyintézés vagy a bevásárlás.  Ezzel együtt nagyon sok ember főleg információért fordul önkénteseinkhez, illetve számos alkalommal kell személyesen segíteni a formanyomtatványok helyes kitöltésében. A koronavírus járvány hosszú hetei különösen megviselik a veszélyeztetett idősebb korosztály tagjait, így felértékelődik minden olyan segítő szándék, amely nem pusztán a szó fizikai értelmében vett segítségnyújtásban merül ki, hanem az odafigyelés, az empátia, a lelki támogatás eszköztárát is beveti a szükségállapot megszorításait nehezen viselő szépkorúak szolgálatában.

Mivel a helyzet még legalább egy hónapig nem fog változni, kiemelten fontos, hogy amennyiben tudunk olyan személyekről, akik segítségre szorulnak és azt maguk nem tudják jelezni, értesítsük a helyi önkormányzat illetékeseit, vagy önkénteseinket. A telefonos diszpécser-szolgálatot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a járvány alatt szünetelő – nagyváradi honosító irodájának munkatársa látja el: munkanapokon 9 és 14 óra között a 0722 273 427-es telefonszámon hívható. Feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a polgármesteri hivatal és a civil szervezetek terepen lévő önkéntesei között, illetve, hogy további információkkal szolgáljon a hozzá fordulóknak. Ezzel párhuzamosan a megyeszékhely önkormányzatán belül a Szociális Ellátási Igazgatóság is működtet egy ingyenesen hívható számot. Aki velük szeretne beszélni, megteheti a 0800 410 430-as számot hívva. Amennyiben a hivatal által adott segítséggel kapcsolatban bármilyen nehézség, vagy probléma merülne fel, forduljanak bizalommal hozzánk!  Az online térben a hiteles tájékoztatás és a kapcsolattartás érdekében létrejött a Koronavírus infó – Bihar Facebook-csoport, észrevételeiket, üzeneteiket ide is küldhetik az érdeklődő, vagy segítséget igénylő személyek.

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a koronavírus által leginkább veszélyeztetett korcsoportok képviselőivel kerüljük a személyes kapcsolatot, hiszen minden jó szándékunk ellenére  akár éppen mi lehetünk azok, akik megfertőzik őket.  Az idősek ellátásának, segítésének nehéz és felelősségteljes munkáját bízzák önkénteseinkre, akik szakértelemmel és egyre nagyobb tapasztalattal tudják kezelni a személyes kontaktust igénylő helyzeteket.  Forduljanak hozzánk bizalommal, igyekszünk mindenkin segíteni!

A Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesülete

(fotó: Erdélyi Napló)

Facebook