Alkotmányos a nyugdíjpont értékének 40 százalékos emelése, de a kormányfő szerint lehetetlen

Alkotmányos a nyugdíjpont értékének 40 százalékos emelése, de a kormányfő szerint lehetetlen

A minimálbérek 3 százalékkal nőnek.

Románia 2020-ban nem engedhetett meg magának egy negyven százalékos nyugdíjemelést, és ugyanez érvényes az idei esztendőre is; a nyugdíjak a jelenlegi kormány által felvállalt ütemterv szerint nőnek majd – jelentette ki szerdán Florin Cîţu.

A kormányfő az alkotmánybíróság szerdai döntésére reagált ezzel, amellyel a taláros testület elutasította a kormány beadványát, és alkotmányosnak ítélte a nyugdíjpont értékének 40 százalékos emelését előíró törvényt.
Románia ezt nem engedhette meg magának tavaly, és nem engedheti meg magának 2021-ben sem” – nyomatékosította a kormányfő.

Florin Cîţu hozzátette, a szóban forgó jogszabály most az államfőhöz kerül, aki vagy visszaküldi a parlamentnek újbóli megfontolásra, vagy kihirdeti. „Majd meglátjuk, melyik változat mellett dönt. A kormánykoalíció már felvállalt egy nyugdíj emelési ütemtervet. Növelni fogjuk a nyugdíjakat, de az általunk megszabott ütemterv szerint” – fogalmazott.

Ugyanakkor szerdai ülésén a kormány jóváhagyta azt a jogszabályt, amely 2 300 lejben szabja meg a bruttó minimálbér összegét 2021-re.

Cîţu rámutatott, a kormány által korábban bejelentetteknek megfelelően a 2020-as infláció, illetve a 2021-re előre vetített inflációs ráta feletti mértékben, 3 százalékkal nő a minimálbér ebben az évben.

„Az emelés természetesen már január 1-jétől érvényes, hiszen a januári béreket februárban fizetik ki, tehát van idő alkalmazni” – írja az Agerpres.

Facebook