Aszfaltozás Biharpüspökiben: újabb határozatot fogadtak el

Aszfaltozás Biharpüspökiben: újabb határozatot fogadtak el

Biharpüspöki legmostohább infrastrukturális állapotú negyedében hat utca felújításának menetét, azok új műszaki-gazdasági mutatóit, illetve a munkálatok elvégzéséhez szükséges kisajátítások nyomvonalát szabályozó határozatokat fogadott el csütörtöki ülésén a nagyváradi helyi tanács. Ez a hat utca tulajdonképpen a jelenlegi Nagyvárad legrégebbi részének számít, hiszen az egykori Biharpüspöki falu középkori magváról van szó. A 4,3 kilométer összhosszúságú Cseresnyés (Drumul Hotarului), Zug (Ciucașului), Kántor (Căntărețului), Hódasdomb (Moviliței), Pincesor (Valea Frumoasă) és Egyházszeg (Dealului) utcák a ma is magyar többségű Biharpüspöki közigazgatási önállóságának megszűnése óta – vagyis a megyeszékhelyhez csatolás 1956-os évétől– komolyabb fejlesztésben nem részesültek.

Ez a helyzet változik most, egy 3,9 millió eurós összértékű beruházás nyomán, melynek – polgármesteri tanácsadóként – fő szorgalmazója Zatykó Gyula, a Néppárt partiumi ügyekért felelős alelnöke volt.

A szóban forgó utcák aszfaltozásának műszaki-gazdasági mutatóit a nagyváradi önkormányzat egyszer már elfogadta, az újabb procedúrára a tulajdoni viszonyok tisztázása, és ennek nyomán a munkálatok nyomvonalának pontos kijelölése miatt volt szükség. „Most újra elfogadjuk a műszaki-gazdasági mutatókat és a kisajátítási nyomvonalat, hogy ne legyünk fölöslegesen támadhatóak” – fogalmazott Ilie Bolojan. Az utcák teljes felújítása során helyenként támfalak kiépítésére is sor kerül, dombos terepről lévén szó, ugyanakkor a kiépülő esővíz-elvezető rendszert összekötik a hamarosan elkészülő gyorsforgalmi út vízelvezető rendszerével, hogy a nagyobb esőzések után gyakran tapasztalt gondokat megszüntessék. A felújított, teljesen leaszfaltozott utcákat két ponton összekapcsolják a hamarosan átadásra kerülő, a városrészt északkeleti irányból tehermentesítő úttal, így a szóban forgó utcák a Püspöki (Matei Corvin) út mellett ebből az irányból is megközelíthetőek lesznek.
B. B.

Facebook