Frissítés: Rendeződött a borsi határátkelőt használó ingázók helyzete

Frissítés: Rendeződött a borsi határátkelőt használó ingázók helyzete

Mint arról tegnap hírt adtunk, a Néppárt ismét Budapest segítségét kérte a borsi határátkelőnél ingázók érdekében, ugyanis április 9-én, csütörtökön számos jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a román fél változtatott az elmúlt két hét gyakorlatán. Minden bizonnyal a vonatkozó kétoldalú megállapodás félreértelmezéséből adódóan az Ártánd-Bors átkelőnél a napi ingázókat egyazon eljárás szerint léptették be a román oldalra, mint a nem határsávban élőket és dolgozókat. Emiatt az ingázókat érthetetlen és értelmetlen módon irányították át a kisebb határátkelőkhöz, példának okáért a székelyhídi határátkelőhöz, amely nem csupán hatalmas kerülőt jelentett, de a részleges nyitva tartás és az időveszteség miatt az itteni átkelés összeegyeztethetetlen is volt a munkahelyi időbeosztással.

Miután Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke jelezte a problémát, Csomortányi István, a Néppárt elnöke levélben fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz azzal a kéréssel, hogy a magyarországi illetékesek keressenek rá módot, hogy a román féllel történő egyeztetéseket követően a napi, munkahelyi célú határátlépés ismét váljék lehetségessé az Ártánd–Bors határátkelőnél is. A problémát jelezték az Országgyűlés Külügyi Bizottsága felé is.

A helyzet – egyelőre – a ma reggeli (április 10, péntek) visszajelzések szerint rendeződött. A borsi határátkelőnél visszaállt az ingázókra vonatkozó beléptetési eljárás, vagyis a a két ország között lakóhelyeikről munkahelyeikre és visszautazók karanténba vonulási kötelezettség nélkül átjutnak a határon. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a magyar hatóságok valóban minden magyarra odafigyelnek, gyors és operatív problémamegoldással támogatva sok ezer partiumi magyar család mindennapi életének könnyebbé tételét. Köszönet illeti ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium minden az ügyben eljáró munkatársát. Reméljük, hogy a továbbiakban a román hatóságok is belátják, hogy a határ menti településeken ingázók életének ellehetetlenítése semmit nem segít a koronavírus járvány elleni harcban, és nem fognak további bürokratikus intézkedésekkel akadályokat gördíteni a munkahelyeikre utazó, családjaikat a nehéz helyzetben fenntartani igyekvő magyar és román állampolgárok elé – közölte az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.

Facebook