Helytállnak a nemzeti oldal önkéntesei a koronavírus okozta válsághelyzetben

Helytállnak a nemzeti oldal önkéntesei a koronavírus okozta válsághelyzetben

Mint arról már korábban több beszámoló is született, a koronavírus miatti rendkívüli állapot alatt érvényben lévő katonai rendelet értelmében mindazokról a 65. életévüket betöltött személyekről, akik a kijárási tilalom miatt csak korlátozottan hagyhatják el lakhelyüket, illetve hozzátartozóik, ismerőseik révén nem tudják saját ellátásukat biztosítani, az önkormányzatok kötelesek gondoskodni. Nagyvárad esetében ez több tízezer főt jelent. Emiatt Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének kezdeményezésére még március közepén jelentette be a Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesülete, hogy a fokozódó járványra való tekintettel, önkéntes készenléti csapatot szerveznek, mely a nagyváradi önkormányzattal szorosan együttműködve, az előírt törvényes keretek között, az azt igénylő idős, esetleg egészségügyi gondokkal küszködő embereken segít. Mint az időközben kiderült, különösen nagy szükség van a lelkes önkéntesek munkájára, hiszen a szükségállapotban bevezetett kijárási tilalom valóban sokak addig sem könnyű mindennapi életét lehetetlenítette el.

Az önkéntes csapat munkájához szükséges diszpécser-szolgálatot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a járvány alatt szünetelő – nagyaváradi honosító irodájának munkatársa látja el: munkanapokon 9 és 14 óra között a 0722 273 427-es telefonszámon. Feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a polgármesteri hivatal és a civil szervezetek terepen lévő önkéntesei között, illetve, hogy további információkkal szolgáljon a hozzá fordulóknak. Ugyanakkor a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalon belül a Szociális Ellátási Igazgatóság is működtet egy ingyenesen hívható számot. Aki velük szeretne beszélni, megteheti a 0800 410 430-as számot hívva. A hivatal tájékoztatása szerint húsz alkalmazottjuk járja a várost folyamatosan. Amennyiben a hivatal által adott segítséggel kapcsolatban bármilyen nehézség merülne fel, forduljanak bizalommal hozzánk!

A járványhelyzet fokozódása óta tehát naponta számos megkeresés érkezik – elsősorban az említett telefonos lehetőséget használva – az önkéntesek munkáját koordináló kapcsolattartó személyhez a különböző, önerőből megoldhatatlanná vált problémákkal kapcsolatban.

A legtöbb segítséget kérő jellemzően hatvan év feletti, egyedülálló, illetve sok olyan személy is kért segítséget, akinek fiatalabb hozzátartozói, gyermekei Európa vagy a világ más tájain élnek. Nagyon sokan tájékoztatásért, információért telefonálnak, hiszen a kétnaponta változó rendelkezések, naponta változó formanyomtatványok között naprakész, a híreket követő embernek sem könnyű eligazodnia. Sokakat kellett tájékoztatni a kijárási tilalom szabályairól, arról, mikor lehet piacra menni és mikor ajánlott mindenképpen otthon maradni, valamint nagyon sok esetben kellett segíteni a saját felelősségre írott nyilatkozat megírásában, pontos kitöltésében. Olyan is előfordult, hogy magányos, idős, betegséggel küzdő személy csupán azért telefonált, hogy emberi hangot halljon, megnyugodjon, hogy szükség esetén van kihez fordulnia segítségért.

Az önkéntesek leggyakrabban a bevásárlásban, az alapvető élelmiszerek beszerzésében és a gyógyszerek megvásárlásában segítettek az azt igénylőknek, egy személynek akár hetente többször is. Olyan eset is előfordult, hogy speciális étkezési igényű nyugdíjas kért segítséget, ugyanis a hivatalosan delegált „segítő” nem volt hajlandó csak a legközelebbi boltig elmenni, onnan pedig nem lehetett beszerezni az ételallergiával küzdő személy ellátásához szükséges alapanyagokat.

Fontos, hogy amennyiben tudunk olyan idősebb személyekről, akik segítségre szorulnak és azt maguk nem tudják jelezni, értesítsük a helyi önkormányzat illetékeseit! Ugyanakkor fontos, hogy a koronavírus által leginkább veszélyeztetett korcsoportok képviselőivel kerüljük a személyes kapcsolatot, hiszen minden jószándékunk ellenére is mi lehetünk azok, akik megfertőzik őket. Különösen ezért nehéz és felelősségteljes az általunk vállalt munka.

A pontos tájékoztatás és a kapcsolattartás érdekében létrejött a Koronavírus infó – Bihar Facebook-csoport, észrevételeiket, üzeneteiket ide is küldhetik az érdeklődő személyek.

A koronavírus járvány és a kijárási tilalom nap, mint nap új feladatok elé állítja önkénteseinket, akik szívesen segítenek minden rászorulónak. Bebizonyosodott, hogy jó döntés volt megszervezni a segítők csapatát, hiszen valós igényt elégít ki munkájuk. Éppen ezért a továbbiakban is arra kérjük a nagyváradiakat, hogy maradéktalanul tartsák be a hatósági előírásokat, és fokozottan figyeljenek oda egymásra és különösképpen idős hozzátartozóikra, szükség esetén pedig forduljanak hozzánk bizalommal! Igyekezni fogunk segíteni!

A megkezdett munkához azóta a NAC Labdarúgó Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület részéről is csatlakoztak. További önkéntesek jelentkezését várjuk a fentebb említett telefonszámon, illetve a Szent László Egyesület Facebook-oldalára küldött üzenetben.

A Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesület

Facebook