Aláírásgyűjtés a margittai szemét ellen

Alairasgyujtes a margittai szemet ellen – Aláírásgyűjtés a margittai szemét ellen
Ismét billentyűzetet ragadok, hogy szakmai szemmel vizslassam a legutóbbi érvágás miatt: a margittai szemét befogadásának ügye ELLEN. Mi most befogadjuk önként és dalolva egy megyei jogú város (17000 lakos) 2400 tonna/évi tételű hulladékát. Nem mondhatunk mást, a határozatban ez szerepel, a fórumon említett három hónapos határidő ott lett meglobogtatva először. Az elkövetkezendőkben részletesen fogom boncolgatni a tényeket mi miért nincs a helyén.
Az első és legfontosabb egy hulladéklerakónál az az elhelyezés: ne legyen közel a településhez, védett legyen a szél, kártevők ellen és ne legyen vízbázis közelében. Ezek közül a feltételek közül egyik sem teljesül. Nemrég egy Bank utcai lakos jelezte, hogy az iskola környékét ellepték a patkányok és a kígyók száma is megugrott. Szél ellen semmi nem véd, a könnyű hulladékot nyugodtan viheti ahova csak akarja, a kellemetlen szagokról nem is beszélve. A közvetlen közelében helyezkedik el a Rinyu tó, amiből az emberek rendszeresen halásznak. Elárulom, hogy a halak azon élőlények közé tartoznak, amik indikátor (jelző) fajokként is funkcionálnak, mivel nagyon jól akkumulálják (felveszik – a szervezetükbe építik) az életterüket ért szennyezést. Ebből következik, hogy a tóból kifogott halakat szépen lassan mérgezi a szeméttelepből szivárgó csurgalékvíz. A személyi higiénia is teljesen zárójelbe van téve, hiszen a környező lakosok közül néhányan rendszeresen guberálnak, szabad utat engedve az egyes fertőzések tovaterjedésének.
Térjek ki arra is hogyan kell a dombépítéses technológiát kivitelezni. Ha már kiválasztottuk a helyet elő kell készíteni azt: kivájni – pár fok lejtéssel, betömöríteni, ezután jönnek a szigetelő rétegek (fólia, geotextília, különböző méretű kavics és fövényréteg – ebbe beépített csurgalékvíz elvezető rendszerrel és mintavevő kutakkal). Ezekre a lépésekre tegyük fel nem volt pénz, ezt meg is érthetjük, hisz mindig is sokat fordítottak városatyáink az utak rendbetételére. DE! Ha ezek kimaradtak legalább kezelni kellene. A dombépítést szisztematikusan kell végezni. A beérkező hulladékot folyamatosan kell tömöríteni, nem csak felnyomni a tetejére amennyire csak lehet, mert így igencsak hamar betelik. Már korábban megállapították, hogy a szeméttelepünket pár éven belül be kell zárni és így még rohamosabban éri el a „nyugdíjazást”, arról nem is beszélve ha betelik a legközelebbi lerakó Nagyváradon van, ami igencsak borsos lesz.
Itt térnék át a 2400 tonnára. Az első dolog az, hogy óriási mennyiség a szeméttelep befogadóképességéhez mérten, arról nem is beszélve, hogy a határozatban Margitta minicipium hulladékáról van szó – Érmihályfalva hulladéktermelése ennék jóval több volt már évekkel ezelőtt. A második a városon végigdübörgő szemétszállítók robaja és útrongáló szerepe. A harmadik a megnövekvő szennyezés mértéke. Nyakó József polgármester kijelentése, miszerint ez NEM KÖRNYEZETSZENNYEZÉS téves. Az hogy csere történik csupán Érmihályfalva újbóli kihasználásának takargatása. Gondoljunk csak bele mekkora mennyiségű szennyvíz az amit elvihetnek (ha valóban elviszik) cserébe ezért az iszonyatos mennyiségű hulladékért, figyelembe véve azt, hogy a szennyvíz eltávolítását helyben magánemberek végzik. Parancsra senki sem fog Margittáig kocsikázni egy tele tankkal, hogy ott ürítse ki, vagy ha igen megugranak a szippantási költségek. A város tulajdonában lévő néhány kocsi meg enyhén szólva édeskevés.
Mivel nem voltak megkérdezve, ezért a Zöld Kommandó tagjai felháborodásuknak adtak hangot és ezért egy rendkívüli gyűlést hívtak össze velük, ahol több fedősztorit próbáltak megetetni velük, csak hogy elhallgattassák őket. Akkor az hangzott el Nyakó József polgármester szájából, hogy az egész csak papíron fog létezni és ő eléfekszik ha egy kocsi szemetet is behoznának ide Margittáról. Valamikor június elején megkezdték a hulladék lerakását nálunk…
Nemrég értesülhettünk arról is, hogy a hulladékválogatónk miatt felfüggesztették Bihar megye szelektív hulladékgazdálkodásának támogatását az Európai Bizottságtól, 55 millió eurótól eshetünk el emiatt, mivel Natura 2000 területben lett elhelyezve a szelektív hulladékgyűjtő állomás. Ennek működésével még nem is lenne gond, de az elhaladó forgalom zavarja a természetvédelmi terület vadállományát (az információ a Jurnal Bihoreanból származik).
Végezetül ezúton szeretnénk szólni a lakossághoz, hogy Czeglédi Júlia EMNP tanácsos aláírásgyűjtést kezdeményezett ezen tanácsi határozat megtámadására, ugyanis egy hónap áll bárki rendelkezésére ehhez. Mindenki aki a környezetet vagy saját nyugalmát és egészségét szeretné megóvni megkérem, hogy írjon alá egy ilyen ívet. Mutassuk meg, hogy nem tehetnek meg bármit velünk kényükre-kedvükre!

Kecskés Zoltán
2013 Június 12

margittaiszemet, aláírásgyűjtés, szemét ellen, érmihályfalva

 

Facebook
Érintő hírportál