Fontos lépés az autonómia megvalósulásához

A fenti címmel számol be 2015. március 25-én az Erdon.ro hírportál arról a protokollumról, amelyet két magyar protestáns egyház (református, unitárius) vezetői írtak alá a tanügyminiszterrel a „felekezeti és felekezeti jellegű” iskolákra vonatkozóan. A hír szerint az egyeztetést az RMDSZ kezdeményezte.

Az eseményről Csűry István református püspök és Szűcs Éva tanügyi tanácsos számolt be. A beszámoló szerint hosszú egyeztetés után március 18-án a református egyháznak is sikerült aláírnia egy olyan egyezményt a román állammal, amilyennek az ortodoxok már rendelkeznek. Püspök Úr kifejtette, hogy „nagyon örvend annak, hogy végre eljutottak egy olyan stádiumba, amikor maga a román hatalom, illetve ezen belül az oktatásügyi minisztérium is rájött arra, hogy ezt a dolgot rendezni kell, hiszen ha arról beszélünk, hogy jövő, vagy gyermekeinknek a boldogulása, akkor minden további nélkül ez egy hatalmas előrelépésnek számít. Másfelől pedig meglátása szerint azért is nagyon fontos ez a protokollum, mert az iskolák autonómiájának, illetve fejlődésének egyik fokozatát is jelenti. Megjegyezte: akkor, mikor arról beszélünk, hogy elismeri-e a felekezeti oktatásnak ilyen formában való létezését a román hivatalos tanügy, ez egy lépés arra nézve, hogy az iskoláiknak igenis meglesz a megfelelő tekintélye.” Egyebek mellett hangot adott annak a gondolatnak is, hogy: „amikor 2015-ben erdélyi autonómiáról beszélünk, akkor nagyon fontos azonban látni azt is, hogy akkor fogunk az autonómia felé egészséges és erőteljes lépéseket tenni, ha megvannak a megfelelő intézményi autonómiák.”

Szűcs Éva tanácsos-asszony a protokollum részleteit, illetve annak jelentőségét fejtette ki: (…) „Szakemberként azért tartom fontosnak ennek a protokollumnak a megszületését, mert a kilencvenes évek óta valós tevékenységet fejtünk ki a tanügyi területen. Rengetegen hagyták el végzősként a református iskolák padjait, és jó az, ha az egyház és a tanügy olyan partneri viszonyban végzi a nevelést, mely szabályozva van. Semmi újat nem hoz igazából tehát ez a protokollúm azon túl, amit a törvényi keretek biztosítanak számunkra, viszont ebben az együttműködési nyilatkozatban ezeket megerősítjük, és kihangsúlyozzuk a legfontosabb részeket”.

A protokollum aláírása és az RMDSZ részvétele is pozitív fejleménynek tekinthető annak a vitának a fényében, amely Érmihályfalván már évek óta folyik az RMDSZ és a református egyház között. Korábban a helyi református egyház kezdeményezte annak a napközinek (Aranykapu Ref. Napközi) és a step-by-step módszerrel működő elemi iskolának (Bernáth József Iskola) a beindítását, melyek más településekhez hasonlóan az állami oktatási intézmény jogi keretei között, de egyházi épületben és annak megfelelő szellemiségben fogadja az oda iratkozó kisgyerekeket. A helyi RMDSZ lapja szerint a „református iskola megnevezést csak azok használják, akiknek ez hízelgően hat”, illetve a „Miért bérelnénk, ha nekünk is van?” című cikkben arról ír Polgármester úr, hogy a református és római-katolikus egyháztól bérelt ingatlanokat elhagyva kívánatos lenne az oktatást a „miénkbe”, vagyis az állami tulajdonú épületekbe költöztetni. Reményeink szerint a dolgok ilyen irányú fejlődése után, a költözés lekerül a napirendről.

Dr. Szilágyi Ferenc

2015 Április 2

Facebook
Érintő hírportál