Idegen tollakkal ékeskedne a Bihar megyei RMDSZ

Ellopná a Szent László Napok szervezőitől a sikereket a Bihar megyei RMDSZ. Az állami védjegyhivatalhoz benyújtott, a rendezvény arculatának levédésére vonatkozó kérvényüket a szervezők megtámadták.
Már közel egy hónapja véget értek a Nagyváradon első alkalommal megszervezett Szent László Napok – Nagyváradi Magyar Napok. A rendezvény sikeréről beszámolt a helyi és az országos sajtó, és a nagyváradiak minden elvárást felülmúló – több mint harmincezres – részvétele a szervezőket megerősítette abban a tudatban, hogy megérte a sok fáradságot, és a megfelelő tanulságok levonása után jövőre is megszervezik a programsorozatot.
Alig pihentük ki a szervezés fáradalmait, a jövőt illetően első lépésként úgy döntöttünk, hogy az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM) levédetjük a Szent László Napokat, rendezvényünk saját készítésű logóját és a további arculati elemeket. Ekkor szereztünk tudomást arról, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – a Bihar megyei szervezet –, amely semmilyen formában nem vett részt a szervezésben, benyújtott egy kérvényt az illetékes hivatalhoz a mi rendezvényünk nevének és logójának a levédésére. Lényegében ezzel a mi sikereinkre próbál rátelepedni, a mi munkánkból akar saját haszonra szert tenni, saját rendezvényeként beállítani a nagyközönség előtt már jól ismert Szent László Napokat. Cselekedete kimeríti a szellemi tulajdon ellopásának fogalmát. Mi, a Szent László Napok szervezői óvást nyújtottunk be a levédés megakadályozására, és jogi úton próbáljuk igazunkat érvényesíteni. A rendezvényről számos fotó- és videofelvétel készült, programfüzetünk, plakátunk és szóróanyagaink igazolják, hogy az RMDSZ nem volt a szervezők között, egyetlen programért sem felelt a Szent László Napok keretében. Sőt, a hagyományosan június elsején tartott gyermeknapot „átköltöztette” rendezvényünk idejére, egyértelműen azzal a szándékkal, hogy csökkentse a gyermekprogramjainkon való részvételt. Az már csak mellékes tény, hogy próbálkozásuk sikertelennek bizonyult.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Nyílt titok, hogy a Szent László Napok szervezői között több politikai és közéleti szereplő is van, mindannyian az erdélyi magyar jobboldal – a Tőkés László EP-képviselő által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Toró T. Tibor által elnökölt Erdélyi Magyar Néppárt – képviselői. Mivel személyes indíttatásból úgy gondolták, hogy politikai szerepvállalásukat nem óhajtják előtérbe helyezni a rendezvényen, ezért egyszerű szervezőkként voltak jelen a programokon. Munkájukkal hozzájárultak a Szent László Napok sikeréhez, és tették ezt példamutatóan úgy, hogy közben nem próbáltak politikai tőkét kovácsolni maguknak. Sem a Néppárt, sem az EMNT nem kapott kiemelt helyet szervezőként, ugyanolyan minőségben voltak jelen, mint a többi, tucatnyi civil szervezet. Ennek alátámasztására kiemeljük – hogy csak egy példát említsünk –, Zatykó Gyula úgy volt a rendezvény főszervezője, hogy egyben az Erdélyi Magyar Néppárt alapítója és országos alelnöke, de ez semmilyen formában nem került hangsúlyozásra.
Mindezek ellenére úgy érezzük, hogy a Szent László Napoknak semmilyen köze nem lehet a politikához. Ez az ünnep a nagyváradi magyaroké, és ugyanúgy – miért is ne? – nemzetiségtől függetlenül azoké, akik sajátjuknak érzik ezt a várost. Felháborító, hogy ezt olyanok próbálják most kisajátítani, akiknek semmilyen közük nem volt a szervezéshez, sőt, a maguk alattomos módján akadályozni próbálták azt.
Minden jóérzésű magyarnak – és főleg a száznál is több fiatal önkéntesnek – sértheti az önérzetét az RMDSZ ezen erkölcstelen magatartása. Mindannyiunk megnyugtatására kijelentjük: bármi áron megvédjük rendezvényünk politikától mentes tisztaságát. Minden erőnkkel próbáljuk megakadályozni azt, hogy a politikum rátelepedjen a Szent László Napokra, ami éppen azért lett sikeres, mivel szervezői felismerték a ma már kizárólagosan az RMDSZ, vagy annak alárendelt civil szervezetek által rendezett Varadinum hiányosságait, és mertek nagyot álmodni. Merték azt hinni, hogy Váradon, Szent László városában lehet maradandót alkotni, közösséget kovácsolni, és az összetartozás érzését erősíteni. Ezt próbálta bemocskolni az RMDSZ.
Ezúton is üzenjük mindazoknak, akik akadályozni, illetve ellopni kívánják megálmodóitól a Szent László Napokat, fejezzék be megosztó tevékenységüket, lássák be azt, hogy egy olyan rendezvényt sikerült megvalósítanunk, amelyre nagy szükség volt Nagyváradon. Kérjük, hagyják, hogy folytathassuk hiánypótló munkánkat.
Mindazoknak a fiataloknak a nevében is, akik önkéntes munkájukkal hozzájárultak a Szent László Napok sikeréhez, követeljük, hogy az RMDSZ vonja vissza tudatos lopási szándékkal benyújtott igénylését a hivataltól.

 

A Szent László Napok szervezői és az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete
2013 Augusztus 26

Facebook