Már be is jelentették a jövőre tervezett megszorításokat

Már be is jelentették a jövőre tervezett megszorításokat

A luxusnyugdíjak maradnak, a közalkalmazotti béreket befagyasztják, a minimálbért csak nagyon csekély mértékben emelik – ezeket jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök. A kormány elvárja a hálát, mert valós (nem csak burkolt) fizetéscsökkentést is eszközölhettek volna.

Nem csökkennek a közalkalmazotti bérek 2021-ben, de (hivatalosan) az egységes bértörvénnyel kapcsolatban indított kiértékelés lezárásáig befagyasztják a fizetéseket a 2020. decemberi szinten – jelentette ki hétfőn a kormányfő.

Florin Cîţu azt mondta, „nem híve” a fizetéscsökkentéseknek, nem fognak csökkenni a közalkalmazotti bérek 2021-ben. Ugyanakkor az infláció sem fog stagnálni, így a fizetések vásárlóereje csökkenni fog.

A minimálbér igen csekély mértékben, de nőni fog (bruttó 70 lejjel).

Hozzátette, megvizsgálják, hogy a jelenleg érvényben levő egységes bértörvény kellőképpen hatékony-e, mert – állítása szerint – különféle rendellenességek léptek fel hatályba lépése óta, és amíg ez a vizsgálat lezárul és levonják a következtetéseket , befagyasztják a közalkalmazotti béreket (vélhetően évekig eltart a következtetések levonása).

(Itthon.ma / Agerpres)

Facebook