Szelektív hulladék Érmihályfalván

Az érmihályfalvi politikai közélet egyik évek óta visszatérő kérdése a szemétkezelési dilemma. Túl lévén a legutóbbi import-szemét botrányon, most újra a helyi közösség érdeklődésének középpontjába került a kérdés annak kapcsán, hogy a lépéskényszerbe került önkormányzat kénytelen beindítani az amúgy jó célt szolgáló szelektív szemétgyűjtést és szemétválogató telepet.
A lakosság idegeit borzoló probléma alapvetően két okra vezethető vissza: az egyik a jelenlegi szolgáltató rugalmatlansága, a másik pedig az önkormányzat részéről sorozatosan érkező, egymásnak ellentmondó információk.
2014. január 20-án Érmihályfalva polgármestere arról nyilatkozik, hogy Érmihályfalva lakosai a következőkben két szolgáltatóval kénytelenek szerződést kötni:
„… a Helyi Tanács kénytelen volt meghozni a 2013/76. számú határozatát, eleget téve azzal kötelezettségének: a szelektív hulladékgyűjtő működtetésével közbeszerzési eljárás után megbízta a SC A.S.A. Servicii Ecologice SRL céget. Ennek képviselői a közeljövőben szerződéskötési céllal felveszik önnel a kapcsolatot, a szelektív hulladékgyűjtés díja 5,54 lej/fő/hónap (ÁFA-val együtt). A cég egy újabb kukát biztosít, melybe a papírt, a fémet, az üveget, a műanyagot (pl. pillepalack) kell gyűjteni. E mellett adnak egy komposztáló ládát, melybe a konyhából kikerülő növényi maradékot, továbbá egy műanyag zsákot, melybe a kerti zöldhulladékot lehet szedni. A fel nem sorolt kategóriájú szemetet továbbra is a SC BioFlorisal SRL cég gyűjti. A nevezett cégek az eddig megszokott napirend szerint, egyazon napon ürítik a kukákat.
Megértésüket köszönjük.
Nyakó József
polgármester”

Forrás: http://www.ermihalyfalva.ro/hirek/Koezlemeny—A-szelektiv-hulladekgyujtessel-kapcsolatban

Február 10-én egy, a Bihoreanulban megjelent interjúban ugyanakkor azt nyilatkozza, hogy „Oameni pot plăti ori la o firmă, ori la alta. Vă daţi seama că nu am niciun interes să plătească de două ori” – a susţinut Nyako. Vagyis: „Az emberek fizethetnek egyik cégnek vagy a másiknak. Gondolhatják, hogy nekem sem érdekem, hogy kétszer fizessenek”.

Forrás: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/ppmt-bihor-acuza-primaria-din-valea-lui-mihai-ca-obliga-localnicii-sa-plateasca-gunoiul-de-doua-ori–113034.html

A helyzetet némileg tisztázza Sütő Évának a Reggeli Újságban megjelent cikke, melyből az alábbiakban idézünk:

„Patthelyzet a mihályfalvi szemétgazdálkodási ügyben
Érmihályfalván alig zárult le a margittai szemétbotrány, máris terítéken van egy újabb. A helyi önkormányzat a szelektívhulladék-feldolgozó üzem körül kialakult állapotoknak issza a levét, ugyanis a városnak jelenleg két céggel is szerződése van a háztartási hulladék elszállítására. Az egyik hagyományosan, a másik szelektíven gyűjti be a szemetet, állítólag már március elsejétől.
Ami az ügy előzményét illeti tudnivaló, hogy a város határában megépült hulladék-feldolgozó üzemet a közalkalmazottakra vonatkozó létszámstop miatt évekig nem tudta beüzemelni a helyi önkormányzat. Az Európai Unió régiós ellenőrei pedig egyre csak fenyegetőztek, ha zárolt határidőn belül nem válik működőképessé az üzem, az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a projekt költségeit, a mintegy 775 ezer eurót. Az Északnyugati Fejlesztési Régió Phare Monitoring szakértőinek nyomására a helyi tanács tavaly közbeszerzést írt ki a szelektív hulladékgyűjtő működtetésére, mely eljárás után egy aradi cég nyerte el az üzemeltetési jogot. A városnak azonban már volt egy szerződése a szatmárnémeti Bio Florisal vállalattal is, ami mind a mai napig érvényben van. Utóbbi cég azonban nem jelentkezett a kiírt versenytárgyalásra – tájékoztatott e felől Nyakó József polgármester. Így került patthelyzetbe a mihályfalvi önkormányzat: azaz kötelezi a szatmárnémeti céggel kötött szerződés is, de a hulladék-feldolgozó beüzemeltetése miatt is szorítja a határidő.
A helyzet, illetve az erre vonatkozó szabály adja magát: két helyre nem fizethet szemétdíjat a lakosság. Bár ennek ellenkezőjéről, mintegy két héttel ezelőtt, kiadott egy elhamarkodott közleményt a polgármesteri hivatal, mely szerint az aradi cégnek fizetendő szelektív hulladékgyűjtés díja családtagonként havonta 5,5 lej lesz. A frissen szerződött cég egy újabb kukát biztosít majd minden háztartásnak, melyben a papírt, a fémet, az üveget, illetve a műanyagot kell szortírozni. A fel nem sorolt kategóriájú szemetet továbbra is a helyi kirendeltségű Bio Florisal vállalat gyűjti majd, melynél továbbra is 4,8 lej lesz az egy főre eső tarifa. Ennek tükrében a két cégnek összesen 10,3 lejt kellene fizetnie személyenként a lakosságnak, amely egy négy-öttagú családot figyelembe véve nem elhanyagolandó összeg.
A polgármester közölte még, hogy a napokban jogi szakemberhez fordultak, hogy kiutat találjanak ebből a felemás helyzetből, amelybe önhibájukon kívül kerültek. Ha találnak rá lehetőséget, hogy valameddig kitolják még a feldolgozó üzem monitorizálásának határidejét – ez utóbbi egy héten belül elválik –, marad idő lépéseket tenni a lakosság kettős anyagi leterhelését elkerülendő. Addig is keresik a megoldásokat – mondta Nyakó József.

Forrás: http://www.reggeliujsag.ro/patthelyzet-a-mihalyfalvi-szemetgazdalkodasi-ugyben/

A törvény kimondja tehát, hogy a lakosok ugyanazért a szolgáltatásért csak egy szolgáltatónak kötelesek fizetni. Természetesen mi is úgy gondoljuk, hogy a szemétkezelésben a szelektív megoldásé a jövő, de a lakosokat nem kényszeríthetik két szolgáltatóval való szerződéskötésre.

szelektív hulladék érmihályfalván erinto.ro érintő

Sütő Éva, Reggeli Újság
2014 Február 12.

Facebook