Gyertyagyújtással emlékeztek és emlékeztettek az Olaszi temetőben

Gyertyagyújtással emlékeztek és emlékeztettek az Olaszi temetőben

A járványhelyzetre való tekintettel idén nem hivatalos formában, szűk körben zajlott a hagyományos megemlékező és figyelemfelhívó gyertyagyújtás az egykori Olaszi-temetőben. Az Erdély Magyar Ifjak nagyváradi szervezete által kezdeményezett, és az EMNT, valamint a Néppárt szervezésében hagyománnyá nemesedett megemlékezésen részt vett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, és Csomortányi István, a Néppárt elnöke is.

A mintegy két tucatnyi jelenlevő nagyváradi polgár mécsesekből kirakta az Olaszi temető megnevezést, majd Moldován Gellért, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, ismertetve a körülményeket, melyek miatt rendhagyó módon került sor a megemlékezésre. A jelenlevők közösen imát mondtak a máig az egykori temetőben nyugvó, ki nem hantolt néhai nagyváradiakért, mindazokért, akikért már senki nem gyújt mécsest. A jelenlevőkhöz röviden szólt Tőkés László, az EMNT elnöke is, alkalomhoz illő beszédében arra buzdítva mindenkit, hogy mondjon el egy imát saját szeretteiért, elhunyt családtagjaiért, a múlt eltörlése kísérletének jegyében parkká átalakított Olaszi temetőben elhantolt néhai nagyváradi polgárokért, majd áldást kért a jelenlevőkre. A figyelemfelhívó megemlékezést közös ima, és a „Ments meg uram minket” kezdetű gyászének eléneklése zárta.

Mint ismert, az 1779-ben megnyitott Olaszi temető vagy váradolaszi sírkert működésének két évszázada alatt a város és Bihar vármegye egyházi, irodalmi és közéleti elitjének, és egyszerű polgárainak temetkezőhelye „Nagyvárad Házsongárdja” volt. A megyeszékhely legrégebbi magyar temetőjét a kommunista hatóságok 1970-ben bezárták, a rendszerváltás után a hivatalos érdekvédelem és a magyar civil szféra asszisztálása mellett bűnös módon pusztulni hagyták, majd 2009-ben megkezdték felszámolását, helyén parkot alakítottak ki. A Néppárt által minden évben megszervezett figyelemfelhívó megemlékezés célját már részben elérte azzal, hogy a volt temető elnevezése a tájidegen Mihai Viteazul parkból időközben ismét hivatalosan Olaszi-parkká lett, ugyanakkor továbbra is célunk, hogy az elnevezést magyarul is kihelyezzék az illetékesek, valamint, hogy emléktábla emlékeztesse az arra járókat, a megyeszékhely és Bihar megye történelme alakítóinak földi nyughelyére, a város legrégebbi temetőjére.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook
Érintő hírportál