Gyümölcsfametszés bemutatót tartanak Biharon

Gyümölcsfametszés bemutatót tartanak Biharon

Jön a tavasz, a jó gazda tudja, hogy ideje elővenni a metszőollót, mivel különböző gyümölcsfa fajták eltérő metszési módot és időpontot igényelnek. A gyümölcsültetvényekben a fák metszése az egyik legmunkaigényesebb és legnagyobb szakértelmet igénylő munkafolyamat. Az ültetvény eredményessége nagymértékben múlik azon, hogy ezt a műveletet hogyan végzik el, de nem kevésbé fontos az is, hogy mikor. Ahány gyümölcsfa, annyiféle metszési technika – szokták mondani a szakemberek, és ezt még a gyümölcsfák kora szerinti eltérések is tovább finomítják, nem is említve a fiatalító metszési eljárásokat.

Ebben a témakörben, azaz a cseresznye-, körte-, kajszibarack- és őszi- (francia) barackfák szakszerű és időben történő metszéséről tart bemutatót Bihar községben február 27-én, szombaton 11 és 13 órakor az Érmelléki Gazdák Egyesületének és a Hegyközi Gazdák Egyesületének két szakembere. A bemutatót a járványügyi szabályokhoz igazítva tervezik megejteni, ezért osztották két csoportra a jelentkezőket, bekalkulálva az előírt távolságtartást is a szemléltetés idejére.

Az érdeklődők kérdések alapján is információkhoz juthatnak, a szakemberek közvetlenül és készséggel válaszolnak majd a témával kapcsolatos gyakorlati kérdésekre is. Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fákat, ezért a megelőzésen túl fontos a megfelelő időben történő növényvédelem is, amelyről szintén szó esik majd az eseményen.

A szakprezentáció ingyenes, a bemutatóra előzetes regisztráció szükséges. A részletekről Laskovics István falugazdász ad tájékoztatót a 0756 / 530-912 telefonszámon.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Facebook
Érintő hírportál