Öt prefektusa és tizenegy alprefektusa lesz az RMDSZ-nek: Biharban a nemzeti liberálisoké maradt a hivatal

Öt prefektusa és tizenegy alprefektusa lesz az RMDSZ-nek: Biharban a nemzeti liberálisoké maradt a hivatal

Öt prefektusa, illetve a korábban kialkudott tíz helyett tizenegy alprefektusa lesz az RMDSZ-nek, miután erről a koalíciós pártok megállapodtak.

A mostani megállapodás értelmében az RMDSZ-nek Arad, Szatmár, Szilágy, Kolozs és Kovászna megyében lesz prefektusa, ezek mellett Szeben megye kivételével az összes többi erdélyi megyében, illetve Bukarestben és Krassó-Szörény megyében is lesz alprefektusa. Ez azt jelenti, hogy a korábbi egyezséghez képest az RMDSZ eggyel több, tizenegy alprefektusi tisztségre jelölhet személyeket.

Romániában a prefektusok és az alprefektusok a kormány helyi megbízottjai, legfőbb feladatuk, hogy felügyeljék az önkormányzatok munkájának törvényességét. Megtámadhatnak a közigazgatási bíróságon önkormányzati határozatokat. A székelyföldi megyékben az elmúlt években folyamatosan konfliktus alakult ki a román kormánymegbízottak és a magyar többségű önkormányzatok között nemzeti jelképhasználati kérdésekben.

A román kormány a múlt héten hivatalosan is politikai tisztséggé alakította a prefektusi funkciót, amelyet Románia európai uniós csatlakozása előtt tettek elvileg politikailag semlegessé, de a pártok ezt nem tartották be, és hallgatólagosan továbbra is politikai alapon nevezték ki a kormánymegbízottakat.

Facebook
Érintő hírportál