Ultramodern kórház épül Nagyváradon, uniós források bevonásával

Ultramodern kórház épül Nagyváradon, uniós források bevonásával

A Bihar Megyei Tanács adja át a városnak azt a 2,5 hektáros területet, amelyen a tervek szerint 30 milliós beruházással, egy 280 férőhelyes, ultramodern kórházat építenek. Mindezt november 2-án jelentette be Florin Birta. Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan, a Bihar megyei önkormányzat elnöke, valamint Dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház vezetője.

A Vlădeasa utcai telek átruházása után a városnak le kell bontania a területen található egykori katonai létesítményeket, el kell készítenie a megvalósíthatósági előtanulmányt, majd ennek alapján a megvalósíthatósági tanulmányt. Ugyanakkor meg kell találni a beruházás megvalósításához szükséges uniós forrásokat is.

Az épülő kórházban két 50-50 ágyas infektológiai osztályt alakítanak ki, de 50 ágyat járványbetegek számára is fenntartanak majd. Ugyanakkor itt kapna helyet egy 100 ágyas pulmonológiai osztály is, ezekből harminc ágyat a tbc-s betegeknek tartanak majd fenn.

A létesítmény megfelel majd a 21. századi követelményeknek, a kétágyas kórtermekkel. A légúti izolációs kórtermek negatív nyomása lehetővé teszi majd, hogy a kórterem levegőjében található vírusok és baktériumok ne kerülhessenek ki a kórteremből.

A kórház saját intenzív és képalkotó diagnosztikai részleggel rendelkezik majd. Az új kórház várhatóan 2021 őszétől fogadhatja majd a betegeket – írja a denagy.hu.

Facebook
Érintő hírportál