Vándorbölcső program indul Bihar megyében

Vándorbölcső program indul Bihar megyében

Két vándorbölcső indul útnak Bihar megyében a nagyváradi Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesülete kezdeményezésére, a cél, hogy ösztönzést és segítséget nyújtson a mostani nehéz időkben is gyermeket vállaló pároknak, akik számára fontos hagyományaink, népi kultúránk tisztelete és szokásaink megőrzése.

A törekvés egy Magyarországon és a Székelyföldön már korábban elindított programhoz való önkéntes csatlakozás, a kezdeményezők pedig azt remélik, hogy a jó példa ragadós lesz, és szélesebb körben is ismertté és követendő példává válik a Partiumban is.

Az elképzelés alapja, hogy mivel egy gyermek számára egy bölcső csupán behatárolt ideig használható, sok család nem fektet pénzt és energiát a beszerzésébe. A most útnak induló bölcsők négy-hat hónapig lesznek egy családnál, ezt követően pedig a program kezdeményezői átadják a következő igénylőnek.

A kis fekhelyek civil összefogás eredményeként, a két egyesület tagjai által nyújtott adományok és hozzájárulások segítségével készültek el. A bölcsők Végh Gyula és fia, Végh Szilárd hegyközcsatári asztalosmesterek műhelyében „születtek meg”, majd Dezső Tibor Attila bögözi református lelkész, a szerves népi műveltség nagy ismerőjének szakmai tanácsai alapján, Izsák Előd képzőművész munkája által szépültek meg. A hársfából készült bölcsők festéséhez kizárólag természetes eredetű, az egészséget nem károsító színezőanyagokat használtak.

A bölcsők díszítései megidézik a Kárpát-medencében található régi magyar templomok mennyezetkazettáinak szín- és formavilágát, úgy, hogy a motívumok jelentéstartalma a születés, az anyaság vállalása, az élet továbbadásának fontossága, az élet ismétlődő újrateremtése, az örök megújulás üzenetét is magukban hordozzák.

A bölcsőkkel együtt egy babaköszöntő csomagot is kapnak a szülők, amelyben megtalálhatóak helyi kézművesek által készített termékek, egészséget támogató ételek, babaszoba dekoráció, babahálózsák, kézzel készített játékok, valamint egy ünnepi koccintáshoz elmaradhatatlan minőségi érmelléki bor.

A kezdeményezők most olyan családok jelentkezését várják, akik babát várnak, vagy gyermekük nemrég látta meg a napvilágot. A vándorbölcső iránti igényt a szentlaszloegy@gmail.com email címen lehet jelezni, több jelentkező esetén sorsolással dől el, kihez kerül első körben a két bölcső.

A kezdeményezők ugyanakkor felhívással fordulnak a jószándékú magánszemélyekhez, vállalkozókhoz, hogy karolják fel az ötletet, és adományaikkal segítsék az ügyet, hogy újabb bölcsők készülhessenek el  – közölte a Szent László Egyesület sajtóirodája.

Facebook
Érintő hírportál