Szlovéniában is összegyűltek a támogató aláírások a székely kezdeményezéshez

Szlovéniában is összegyűltek a támogató aláírások a székely kezdeményezéshez

Nem árt, ha minél több országból minél több szignót lehet felmutatni.

Alig egy nappal azt követően, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) diadalmasan bejelentette: összegyűlt a hetedik uniós tagállamban, Spanyolországban is a szükséges mennyiségű támogató aláírás a nemzeti régiókról szólópolgári kezdeményezéshez, máris újabb ország zöldült be: Szlovénia csatlakozott azon országok sorához, ahol már megvan a kellő számú szignó. A szervezők természetesen köszönetet mondtak mindenkinek, aki érintett a sikerben – írja a Főtér.

„Köszönet érte a Szlovén Demokrata Pártnak (Slovenska Demokratska Stranka), annak elnökének, Janez Jansa miniszterelnök úrnak a kezdeményezés támogatásáért. Köszönet illeti Szlovénia polgárait, a szlovén népet, hogy szolidarizálnak Európa nemzeti régióival, ahogyan mi, székelyek, katalánok, baszkok és Európa minden, hátrányos helyzetben lévő népe átélte a közösséget a szlovén néppel, amikor az a függetlenségéért harcolt” – írták.

Mint ismeretes, a kezdeményezés célja, hogy a jórészt kisebbségek lakta uniós régiók külön támogatáshoz juthassanak az európai uniós kohéziós alapokból. A polgári kezdeményezések sikeréhez első körben az szükséges, hogy legalább egymillió aláírás összegyűljön legalább hét tagállamból.

Az aláírások számát minden tagállamban a lakosság számának arányában állapítják meg. Vagyis a siker már Szlovénia nélkül is biztos volt, de persze a neheze még csak most jön. Hiszen az Európai Bizottság a másik magyar kezdeményezésű polgári kezdeményezést, az uniós szintű, számon kérhető kisebbségvédelmi rendelkezéseket kérő Minority SafePack-et laza csuklómozdulattal lesöpörte az asztalról.

Facebook
Érintő hírportál