Vizes és gennyes ügyek

Vizes és gennyes ügyek

Újabb sorozatos botrányokban keveredett az egyik legnagyobb romániai „sóhivatal”, a Román Országos Vízügyi Hatóság (Administrația Națională Apele Române), amely a Környezetvédelmi, Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium (tárcavezető: Tánczos Barna, RMDSZ) alá rendelt igazán „vízfejű” állami intézmény, hangyabolyszerű bukaresti központtal és az országot behálózó „dekoncentrált” struktúrával, jól fizetett hivatalnoki siserahaddal, amely évtizedek óta szívja az adófizetők „vérét”. Csak a legutóbbi botrányokból néhány.

Az előző, baloldali kormányzat által kinevezett vezérigazgatót a korrupcióellenes ügyészség egymillió eurónyi kenőpénz elfogadásával vádolja, jelenleg előzetes letartóztatásban van. Victor Sandu a vádirat szerint 2017 májusa és 2019 májusa között a Román Országos Vízügyi Hatóság vezetőjeként összesen mintegy 4,8 millió lejt kapott egy üzletembertől, hogy cserében az általa vezetett intézmény utalja ki a szükséges pénzt a vízügyi igazgatóság és az üzletember által irányított cég által kötött szerződésben foglalt munkálatokra.

A szociáldemokratákat követő liberálisok sem tudnak vagy hajlandók rendet vágni a vízügynél. Hogy milyen állapotok uralkodhatnak a területi (tartományi) vízügyi igazgatóságoknál, arról mostanság gyakran lehet olvasni. A kolozsvári székhelyű Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság „szakértő” illetékesei kezeletlen szennyvizet engedtek a Szamosba, majd amikor ezt egy lelkiismeretesebb beosztottat felpanaszolta, azt felettesei elkezdték terrorizálni (részletek itt: https://foter.ro/cikk/kezeletlen-szennyvizet-engedett-a-szamosba-majd-beosztottjat-terrorizalhatta-a-kolozsvari-vizugyi-igazgato/). A következő, menetrendszerű cirkusz moldvai „illetőségű”: a Prut-Barlád Vízügyi Igazgatóságon vízügyi mérnökként alkalmaztak egy pincérnőt, aki az árvízvédelemért felelt. Két hónap után kénytelen volt bevallani: fogalma sincs a szakterületről, és a számítógépét sem tudja kezelni. A nő „vízügyi mérnöki” karrierjének elindulása előtt pincérnő volt egy jászvásári bárban, a vízügyi igazgató előbb egy község polgármesteri hivatalánál alkalmaztatta, majd három nap után áthelyeztette a tartományi igazgatóságra, a mérnöki posztra.

A vízügyi igazgatóságok körüli botránysorozat újabb fejezete ismét Kolozsvárhoz köthető, ahol kiderült: szakértők kitúrásával törnek utat a dilettáns pártkatonáknak. Erről itt olvashatnak: https://foter.ro/cikk/ujabb-bizonyitek-szakertok-kiturasaval-tornek-utat-a-dilettans-partkatonaknak-a-vizugynel/.

Szűkebb pátriánkhoz közeledve: a Bihoreanul című hetilap csapata a nagyváradi székhelyű Körösök Vízügy Igazgatóságánál  – Kövizig (AdministraţiaBazinală de ApăCrişuri – ABA Crişuri) folyó disznóságokra irányított a köz figyelmét épp ma, lásd itt: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/pradatorii-apelor-cel-putin-o-treime-dintre-angajatii-aba-crisuri-sunt-neamuri-amici-si-pile-ale-politrucilor-succedati-la-conducerea-institutiei-161842.html. Már a riport címe is sokatmondó: „A vizek ragadozói: A Kövizig alkalmazottainak legalább egyharmada az idehelyezett politikai komisszárok pereputtya”. Az írás egyfajta kronológiáját is adja az ennél a politikai kifizetőhelynél évek óta zajló trükközéseknek, de azt már meg sem említi, hogy az ABA Crișuri internetes honlapjáról azt sem lehet megtudni, hogy most éppen kik vezetik ezt a csodálatos intézményt. (http://arhiva.rowater.ro/dacrisuri/default.aspx). Csak az „audienciák” rubrikát megnyitva derül ki, hogy a meghallgatások a járványhelyzet miatt fel vannak függesztve, de ha nem lennének, akkor például szerda délelőttönként az az Imre István műszaki aligazgató fogadná a jelentkezőket, aki tavaly decemberben sajnálatos módon elhunyt…

A román nyelvű sajtó óhatatlanul felemlegeti a Pásztor Sándor nevéhez köthető disznóságokat is, ha már a Kövizig ügyeiről van szó. De ezzel ismét ingoványos talajra lépnek, mert nevezett RMDSZ-es politikus ismét a csúcson van: hírek szerint a Tánczos-féle minisztériumban egyszerűen nem nélkülözhetik a szakértelmét. Pásztor valóban sokoldalú „víz-ügyes”: előbb építő- és talajjavító mérnökként kapaszkodott fel politikai hátszéllel a szakmai ranglétrán, 2010-ben már vezérigazgató a Kövizignél, 2014-ben államtitkár, aztán megint vízügyi fő-fő Biharban, előre-hátra mindig az RMDSZ politikai alkui léptették. 2016-ban egyenesen a Bihar Megyei Tanács elnöki székébe ejtőernyőzte egy ilyen balliberális háttéralku, noha az önkormányzati választásokon a jobboldal szerezte a legtöbb szavazatot. Elnökösködését sorozatos botrányok kísérték, hol egzotikus vizek búváraként, hol afrikai vadászként, hol karanténszegő horgászként, hol a közvagyon prédálójaként, hol pedig pártaktivisták és más ingyenélők alkalmazójaként szerepelt a bulvársajtóban. 2020 őszén már nem is indította a pártja, visszatették igazgatónak a Kövizighez – ahol ötszáznál is több alkalmazott keres havi 5-10 ezer lej közötti összegeket, és ez csak ami hivatalosan látszik, hiszen a Körösök vízgyűjtő medencéje, amely fölött diszponál ez a társaság (mintegy 15 ezer négyzetkilométer!), mindig is kitermelte számukra a „vadat és halat, s mi jó falat /szem-szájnak ingere”. S mivel az RMDSZ újabban a korábbi ellenzékkel paktált le és így került ismét kormányra, Pásztor mérnökre újabb „előléptetés” vár. Hiszen már nemcsak a fölöttes hatóságot, a minisztériumot vezeti tulipános politikus, hanem a Román Országos Vízügyi Hatóságot is, mégpedig egy bizonyos Barabás László, aki korábban Brassóban volt alpolgármester, s a minap nevezték ki, mivel elődjét, a magyaros nevű nemzeti liberális párti politikus Ervin Molnart átmentették képviselőnek az ország törvényhozásába.

Szóval jó kezekben van Románia vízügye – botrányok ide vagy oda. Arról pedig nyilván a sok eső meg a sok folyóvíz tehet, hogy az elmúlt hetekben több ezer vagonnyi szemét és műanyag hulladék folyt át „adományként” Magyarországra a keleti szomszédtól. Legalábbis ezt hozta fel mentségként a román Környezetvédelmi, Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium vezetője, Tánczos Barna szenátor.

R. Balogh Mihály

Facebook
Érintő hírportál