Elküldték őket külföldre, hát elmentek!

Elküldték őket külföldre, hát elmentek!

Egyre többször kerül szóba Érmihályfalva város híroldalán olyan munkahely kínálat, amely szakembereket szólít meg: most utoljára éppen a tanuszoda építésének apropóján hirdetik ácsok, kőművesek és szakképzetlen munkások felvételét.

A sok éhbért fizető építkezési vállalkozó hajdani munkásai mind a nyugati országokban kamatoztatja szaktudását ahol, ha már téglát hordanak, tetőszerkezetet ácsolnak, vagy talicskáznak, nem a havi rezsi költségéért nyüvik magukat. Érdemes lenne ezen elgondolkodni, amikor valamilyen licitet nyert vállalkozó ott marad a kalapáccsal a kezében, egyedül a vártán.

Azon még inkább, mikor a város elöljárói is arra buzdítják a rezsiköltséggel elmaradott ANL-tömbházak lakóit, hogy menjenek külföldre, ha itthon nem tetszik az éhbér, vagy leginkább a semmi. Mert már éhbér se lesz lassan, mivel a még megmaradt cipőgyári részlegek is egymás után adják be a kulcsot.

Szóval a tanuszodát tavaly nyáron kellett volna befejezni. Azóta már határidőt hosszabbítottak decemberig. De még mindig csak félkész állapotban van. Kétszer is meg kellett volna gondolni minden elöljárónak, amikor nyeglén-hetykén idegenbe küldözgette nyilvánosan a szakmunkásokat, mert azoknak nem tetszett a helyi csúfságos bérkínálat, ha egyáltalán akadt még olyan is az elmúlt időszakban. Mondanák, lám most is hirdetik az állásokat. És hogy aki dolgozni akar, az talál munkát magának. Csakhogy valljuk be őszintén, ugyanazt a megalázó bért már alig van kinek felkínálni.

Hosszú távon minden helyi rossz politikának meg van a maga hozadéka. És ha lehet, ne olyan ontsa a tanácsokat, akinek 10 ezres nagyságrendű vagy annál nagyobb jövedelem üti havonta a markát, mert igencsak szemét gesztusnak minősül. Csak azért mondom, mert mindig olyan szólal meg a tömegnyomor kapcsán, aki teljesen el van szakadva  a hétköznapok valóságától.

Sütő Éva

Facebook
Érintő hírportál