Pásztor újból felbukkant

Pásztor újból felbukkant

A magyarországi sajtó ezzel a címmel harangozta be az újabb környezetszennyezési „román–magyar botrányt”: Romániából szennyezik a Szamost. Megírták, hogy egy bezárt máramarosi bánya elárasztott tárnáiból kiömlött, tisztítatlan bányavíz okozta a Szamos fémszennyezését a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségétől kapott tájékoztatás szerint, amely hivatal egyúttal rögtön nyugtatgatni is kezdte az érintetteket. Tette ezt azért, mert a budapesti Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közölte, hogy a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali két órakor vett vízmintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja is határérték feletti volt.Ugyanis a szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyók a Bányavidéken, aminek nyomán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Campurele bánya bezárt tárnáit, amelyekből jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba. A szennyezés a patakon keresztül a Lápos folyóba majd a Szamosba jutott.

Ezt követően viszont a romániai és magyar kormánypárti sajtó egymást túllicitálva és egymással versengve igyekezett minimalizálni a balesetet. Merthogy megint az időjárás a hibás, és különben is: „Nem okozott halpusztulást a Lápos folyóba jutott, nehézfémmel szennyezett bányavíz” – írta például az RMDSZ központi szócsöve, a Maszol.ro.  Az eset részleteiről itt lehet többet olvasni. https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/az-erintett-szakasz-helyreallitasara-koteleztek-a-hataron-atnyulo-folyoszennyezest-eloidezo-tarsasagot.

Innen és más sajtóorgánumokból is kiderült, hogy megszólaltatták a romániai illetékes szakértőt, aki nem más – minő meglepetés –, mint Pásztor Sándor mérnök, a Bihar Megyei Tanács volt elnöke, a bihari független sajtó botrányhőse, akiről legutóbb itt is írtunk: http://www.erinto.ro/vizes-es-gennyes-ugyek/. Egyúttal most bizonyságot nyert egy korábbi híresztelés, miszerint Pásztor már funkcióhalmozó is, hiszen újabban minisztériumi tanácsadó is, nem csupán a Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki aligazgatója, amely állást azután foglalta „vissza”, hogy tavaly ősszel már nem indította pártja, az RMDSZ az önkormányzati választásokon – ezzel mintegy megítélve kudarcos és botrányos négyéves ténykedését a Megyei Tanács elnöki székében. De lám, a pártaktivista nem vész el, Pásztor immár „Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter vízügyi tanácsadójaként” fogja ezentúl megmagyarázni, hogy miért ömlik rendszeresen a méreg és miért folyik át a töméntelen szemét Magyarországra Romániából. Sokoldalúságáról és új pozíciójáról az általa beperelt, de elítéltetni nem tudott hírportál is beszámolt: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/fostul-presedinte-al-cj-bihor-pasztor-sandor-consilier-al-ministrului-mediului-nu-renunt-la-pozitia-de-la-aba-161607.html.

Mindenesetre Pásztor Sándornak ahhoz nincs kellő képzettsége, hogy megítélje a környezetszennyezés mértékét, a jelek szerint erre nem is ő vállalkozott, a magyarországi sajtó egyik tegnap esti címe viszont sokatmondó: „A románok szerint nem pusztulnak majd a halak a Tiszába folyt nehézfém miatt, a horgászok szerint igen”…

R. Balogh Mihály

Facebook
Érintő hírportál