Titkosszolgálatok parlamenti felügyelete: az RMDSZ is helyet kapott

Turos Loránd (SIE)

Titkosszolgálatok parlamenti felügyelete: az RMDSZ is helyet kapott

Frakcióvezetőit delegálta a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságokba az RMDSZ, amely – a rendszerváltás óta most először – nemcsak a belföldi hírszerzést, hanem a kémszolgálatot felügyelő testületben is képviselteti magát.

A két titkosszolgálat felett ellenőrzést gyakorló parlamenti bizottság összetételéről tegnap rendeztek titkos szavazást a képviselőház és a szenátus együttes ülésén. A Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő testületbe úgy kerülhetett be Turos Loránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője, hogy – a koalíciós pártok egyeztetését követően – a SIE-bizottság tagjainak számát a korábbi ötről hétre növelték. A Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő bizottságba Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt jelölte az RMDSZ. A kolozsvári politikus korábban is ebben a bizottságban tevékenykedett.

A közvitára bocsátott – kormányzati és parlamenti jóváhagyásra váró – 2021-es állami költségvetés-tervezet a tavalyival nagyjából megegyező 2,7 milliárd lejes keretet irányoz elő a SRI, illetve 390 millió lejes költségvetést a SIE számára. A – parlament védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági szakbizottságai által ellenőrzött – Speciális Távközlési Szolgálatnak (STS) a tavalyinál csaknem tíz százalékkal kisebb, 622 millió lejes költségvetést irányoztak elő. A negyedik titkosszolgálat, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak alárendelt kormányőrség (SPP) várhatóan a tavalyi büdzsé csaknem másfélszereséből, 401 millió lejből gazdálkodhat idén – írja a Háromszék.

Főoldal: Csoma Botond (SRI)

Facebook
Érintő hírportál